Makale & Formül

Kulak Damlaları

06-09-2016

Kulak Kiri Temizliğinde Kullanılan Antiseptik Çözelti

Aslında kulak kiri diye bilinen yağlı salgı, kulağın kendi kendine salgıladığı vücudun doğal savunma sisteminden başka bir şey değildir. Bu salgı, kulağa giren toz, kir, bakteri ve diğer şeylerin kulağın iç derinliklerine ilerlemesini önler, bu sayede kulak bakımı sağlanmış olur. Bu salgıya yapışan çeşitli parçacıklar kulak kiri diye tabir edilen yapının özel rengini verir. Normalde kulak kanalında az miktarda birikir ve tuttuğu toz parçacıkları ile birlikte zaman zaman kendiliğinden dışarı atılır. Kulak kirinin çok fazla birikmesi kulakları tıkayabilir ve işitme sorunlarına yol açabilir.

Kulaklar hiç bir zaman temizlememelidir. Dış kulak yolunun en derin kısmında kulak zarı bulunur. Kulağı temizlemek için sokulacak herhangi bir cisim kulak salgısını zara doğru itebileceği gibi kulak zarına da zarar verebilir. Ucu pamuklu kulak temizleme çubuğu kullanan kişiler, pamuğun ucuna sıvanan salgıyı görünce temizlediklerini düşünürler ancak salgının çoğunu zara doğru itmektedirler. Kulak tıkandığında öncelikle bir KBB uzmanının muayenesi ile tıkanıklığın gerçekten buşona bağlı olup olmadığı belirlenmelidir. Buşon saptandıktan sonra yapılacak tek şey buşonu çıkarmaktır. Bunun için en çok 3 yöntem kullanılır:

- Küret ile temizleme
- Aspiratör ile vakumlama
- Antiseptik su ile yıkama

Bu yöntemlerin hangisinin kullanılacağı, dış kulak yolunun ve buşonun durumuna göre KBB uzmanı tarafından seçilir. Antiseptik su ile yıkamanın tek dezavantajı kulak zarının delik olduğu durumlarda orta kulağa zarar vermesi ve dış kulak iltihaplarında da uygulanmasının sakıncalı olmasıdır. Buşon temizlenmesi periyodik olarak yapılan bir işlem değildir. Kulak ne zaman tıkanırsa o zaman temizlenir.
Bir kere yıkanan (temizlenen) kulağın hep yıkanması gerekmez. Kulakları yıkatmanın alışkanlıkla ilgisi yoktur. Bazı kimselerde kulak yolunda daha çabuk buşon birikir.

Formül;

Rp.

Borate de sodium                                            3,00 g

Solution de peroxyde d’hydrogenée a 3%    100,00 ml

Formülde yer alan maddeler;

Boraks- Sodıı boraks- Tenkar- Borax- Borate de sodium T.K.:

Prizmatik billurlardır. 22 k 20 C suda,0,5 k. kaynar suda ve gliserinde çözünür, alkolde çözünmez. Kuvvetli asitlerde geçimsizdir. Ayrıca kremlerde haricen hafif astrenjan ve emülsifiyan (emülgatör adı da verilen bu terim yüzey gerilimini düşüren karışımı kolaylaştıran anlamında kullanılmaktadır.) olarak kullanılır. Zayıf antiseptik olarak gargara ve kolutuvar halinde stomatit, aft ve muguette, çözelti veya pomadı ise bazı deri hastalıklarında (ekzema, eritem) kullanılır.

Hidroperoksit- Oksijenli su- Eau oxygenée- Hydrogenii peroxidum- Wasserstoffsuperoxid;

Hidrojen peroksit'in sulu çözeltileri beklemeyle veya alkali etkisiyle yavaş bir şekilde dekompoze olur. Işık, çalkalama ve ısı bu dekompozisyonu hızlandırır. Geçimsizlik de dekompozisyona neden olur. Hidrojen peroksid çözeltileri organik maddeler, indirgenler (oksitlenmeye yatkın maddeler), bazı metaller, metal tuzları, alkaliler, iyodürler, permanganatlar ve diğer oksitleyici ajanlarla geçimsizdir. çözeltileri uzun süre saklanmamalıdır. Derişik çözeltileri deri ve mukozalarda tahrişe neden olur. Bu tür çözeltiler gerekli seyreltme yapılmadan kullanılmamalıdır. Derişik çözeltileri cilt ve mukoza membranlarında beyaz skar oluşumuna neden olan tahriş edici yanıklar oluşturur. Neden olduğu ağrı yaklaşık 1 saat içinde kaybolur. Hidrojen peroksitin ağız suyu olarak sürekli kullanılması dil papillalarında (papilla linguales) geçici hipertrofiye neden olabilir. Hidrojen peroksitin kapalı vücüt boşluklarına enjeksiyonu veya damlatılması tehlikelidir. Ağız suyu olarak kullanılan %3'lük hidrojen peroksit çözeltilerinin ağız ülserlerine neden olduğu bildirilmiştir. Hidrojen peroksit'in antiseptik etkisi dokulara uygulandığında ani oksijen açığa çıkarmasına, dolayısıyla oksijenin oksidatif etkisine bağlıdır. Bu nedenle antiseptik aktivitesi oksijen çıkışının devam ettiği çok kısa süreyle kısıtlıdır. Ayrıca, serbest kalan oksijenin antimikrobik etkisi ortamda bulunan organik maddeler tarafından azaltılır.

Hidrojen peroksit lokal olarak hafif hemostatik etki gösterir. Bu etkisi değişik mekanizmalarla açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulandığı dokuda yaptığı termal zedelenme, intimal lipid birikintilerinin serbest kalması, hava embolisi, fibrin trombusları oluşturması veya küçük arteriyollerde vazokonstriksiyon yapmasına hemostatik etkisini açıklamak üzere önerilen başlıca mekanizmalardır.

Hidrojen peroksit antiseptik, dezenfektan ve deodorant olarak kullanılan oksitleyici bir maddedir. Zayıf antibakteriyel etki gösterir; HIV dahil virüslere karşı da etkilidir. Yara temizlemede oksijen çözeltisinin neden olduğu köpürtücü etki olasılıkla antimikrobiyal etkiden daha önemlidir. %6 'ya kadar olan hidrojen peroksid çözeltileri yara ve ülserlerin temizlenmesinde kullanılır. Aynı amaçla %1.5 stabilize hidrojen peroksit içeren kremler de kullanılır. Hidrojen peroksit sağlam deride tek başına etkili değildir. Ancak el, cilt ve mukoza membranlarının antisepsisinde diğer dezenfektanlarla birlikte kullanılır. Dünya Sağlık örgütü (WHO)'nün HIV dezenfeksiyonu için verdiği listede hidrojen peroksit de yer alır. Medikal ve cerrahi aletlerin %6'lık hidrojen peroksit çözeltisi içinde 30 dakika süreyle tutulması dezenfeksiyon için yeterlidir.

Hidrojen peroksit'in %1.5'lık çözeltisi akut stomatit tedavisi için ağız suyu ve deodorant amaçlı gargara olarak kullanılır. %6'lık çözeltileri bu amaçla kullanılmamalıdır. Topikal kortikosteroidlerle birlikte kullanılması daha etkili olmasını sağlayabilir. Aynı amaçla kullanılmak üzere hazırlanan jelleri vardır.

Hidrojen peroksit içeren kulak damlaları kulak kirinin temizlenmesi için kullanılır. Bu tür kulak damlaları tercihen %6'lık hidrojen peroksit çözeltisinden 3 kısım suyla seyreltilerek taze hazırlanmalıdır.

Kanla bulaşık sargılar hidrojen peroksit çözeltileriyle temizlenebilir. Ayrıca, hidrojen peroksit %3'lük çözeltisi halinde yumuşak kontakt lenslerin dezenfeksiyonunda kullanılır. Konsantre hidrojen peroksid çözeltileri (%27 ve %30'luk) daha seyreltik çözeltilerin hazırlanmasında kullanılır.

Kulak zarı perfore olan hastalarda kulak durulama kontrendikedir. Kronik otit’de uygulanmamalıdır. Preparat ışıktan korunmalı 20- 80C de saklanmalıdır. Saklama süresi bir haftadır.

 

Formülün hazırlanması;

100 ml olarak düşündüğümüz formülde; bir havan içinde sodyum borat yaklaşık 30 ml hidrojen peroksit ile ezilerek çözülür. Daha sonra önceden steril edilmiş şişe içerisine çözelti filtreden geçirilir ve geri kalan oksijenli su ilave edilerek formül tamamlanır. Günde üç kez hazırlanan çözelti ile kulak yıkanır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Kaynak;

1-Chaiers du preparateur en pharmacie

Travaux pratiques de préparation et de conditionnement des médicaments  

Jean-Marie FONTENEAU Philippe KLUSIEWICZ

2- RxMediaPharma®2016 ınteraktif ılaç Bilgi Kaynağı  

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/