Mantar Enfeksiyonlarında Koruyucu ve Tedavi Edici Pudra

ÇİNKO UNDESİLENAT PUDRASI- CONSPERGENS ZINCI UNDECYLENICI

Değerli Meslektaşlarım havaların ısınmasıyla birlikte artan mantar enfeksiyonlarında koruyucu ve tedavi amaçla reçete edilen pudra formunda bir preparatı haftanın formülü olarak birlikte inceleyeceğiz.

Rp.

Zinci undecylenas               10 g

Acidum undecylenicum         2 g

Aetheroleum pini sylvestri    X guttae

Talcum                              38 g

Kaolinum                           50 g

Formülde yer alan maddeler;

Çinko undesilinat- Undecilenato de zinc- Zincum undecylenicum- Zinkundezylenat- Zinci undecylenas;

Çinko undesilenat beyaz veya beyaza yakın renkte ince bir tozdur. Pratik olarak su, alkol ve eterde çözünmez. % 2-20 konsantrasyonlarda krem ,pomad, losyon  ve toz şeklinde topikal antifungal amaçla uygulanır. Undesilenik asit ve undesilenat  tuzları (örneğin, kalsiyum undesilenat, bakır undesilenat, çinko undesilenat) dermatofit mantarların neden olduğu tinea pedis, tinea cruris, tinea korporis için öncelikle kullanılan topikal antifungal ajanlardır. Undesilenik asit ve tuzları undesenoatlar olarak adlandırılırlar. Çinko undesilenat da zinkat olarak da bilinir. Bu ilaçlar ya tek başına ya da toplam %10-25 konsantrasyonlarda kombine olarak da kullanılmaktadır. Undesilenik asit ve undesilenat tuzları FDA tarafından 1946 yılında  onaylanmıştır. Undesilenik asit fungistatik etkili doymamış bir yağ asididir. Yağ asitleri, çoğalma koşullarını bozarak mantarın çoğalmasını azaltır. Doymamış yağ asitleri, doymuş yağ asitlerine göre daha güçlü etki gösterebilir. Yağ asidi zincirinin uzaması etkinliği artırırken, düşük bir pH değeri etkinliği arttırabilir. Undesilenik asit, undesilenat tuzları ve çinko undesilenat preparatları cilde topikal olarak uygulanır. Farmakokinetiklerine ilişkin veri mevcut değildir. Bu preparatların epidermisten absorbe olup olmadıkları veya undesilenik asitin kanda saptanabilir düzeylerde bulunup bulunmadığı bilinmemektedir.      

Undesilenik asit- Undecenoic acid- Undecylenique acide- Acido undecilenico;

Risinoleik asitten distilasyonla elde edilir. Undesilenik asit renksiz veya açık sarı renkte, berrak sıvı ya da beyazdan çok açık sarıya değişen renkte, karakteristik kokulu kristaller halinde bulunur. İngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre çözünürlükleri: Suda pratik olarak çözünmez; alkol, kloroform, eter, sabit ve uçucu yağlarda serbestçe çözünür. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre çözünürlükleri: Pratik olarak suda çözünmez, alkol, kloroform, eter, uçucu ve sabit yağlarla karışır. Antimikotiktir. Undesilenik asit ve undesilenat  tuzları (örneğin, kalsiyum undesilenat, bakır undesilenat, çinko un desilenat) dermatofit mantarların neden olduğu tinea pedis, tinea cruris, tinea korporis için öncelikle kullanılan topikal antifungal ajanlardır. Bu amaçla topikal krem, pomat ve losyonları kullanılır. Moniliazis ve mukotik vulvovajinitte kullanılır. Dahilen psoriaziste 8 g günlük dozda verildi. Fakat etkisi şüphelidir. Bu ilaçlar ya tek başına ya da toplam %10-25 konsantrasyonlarda kombine olarak  kullanılmaktadır.

Sarıçam yaprak esansı- Sarıçam (Pinus sylvestris L.) yağı- Pini oleum- Pini aetheroleum;

Çam yağı (Oleum Pini Silvestris) çamgiller (Pinaceae) familyasından değişik çam (pinus) türlerinin yapraklı dal uçlarından su buharı distilasyonu ile elde edilir. Hoş kokusu ve keskin tadı olan, renksiz ve akıcı bir sıvıdır. Çağ yağı sarı çam (Pinus sylvestris L.)’den de elde edilir. Bileşimindeki başlıca maddeleri değişik pinenler, silvestren, kadinen, terpineol ve bornil asetat oluşturur. Sarı çam yağı (Oleum Pini Silvestris) kas ağrısı ve yumuşak doku romatizması ve nevraljilerde haricen kullanılır. Balgamlı öksürükte oral yoldan ve inhalasyonla kullanıldığı gibi, haricen de kullanılabilir. Solunum yolu infeksiyonlarına bağlı öksürüklerde balgam söktürücü, yatıştırıcı ve bel soğukluğunda antiseptik amaçla kullanılır. Soğuk algınlığında inhalasyonla, haricen ve banyo şeklinde kullanılabilir. Ayrıca, antiromatizmal olarak pomat şeklinde ağrıyan bölgeye sürülür. Ülkemizde sarı çam yağı (Oleum Pini Silvestris) üretilmemektedir. Tedavide bunun yerine terementi esansı kullanılmaktadır.

Talc-Talcum- Saflaştırılmış Talk;

Talk doğal hidrate magnezyum silikattır. Değişen miktarda alüminyum silikat ve demir içerebilir. Çok ince, hafif, homojen, beyaz veya beyaza yakın renkte yada grimsi-beyaz, kokusuz kristal yapılı bir tozdur. Deriye temas ettiğinde hemen temas eden yüzeye sıvanır. Saflaştırılmış talkın mikroskobik asbest partiküllerinden arındırılmış olması gerekir. Talk pratik olarak su ve mineral asidler ile alkali hidroksitlerin seyreltik çözeltilerinde çözünmez.

Kalamin- Calamina- Prepared calamine;

İngiliz Farmakopesi (BP)'ne göre kalamin (Calamine BP 1993) bazik çinko karbonatla renklendirilmiş demir oksitten oluşur. Amorf, dokunulduğunda kolayca hissedilemeyen, pembe veya kırmızımsı-kahverengi bir tozdur. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre kalamin az miktarda demir oksit (Fe2O3) içeren ZnO (%98)'dan oluşur. Pembe renkli ince bir tozdur. Suda çözünmez, pratik olarak mineral asitlerde tümüyle çözünür. Kalamin deri üzerine uygulandığında koruyucu bir bariyer oluşturan, hafif astrenjan ve antipüritik etkili bir ilaçtır. En az %98 çinko oksit ile az miktarda demir içeren bir mineral preparatıdır. Çinko oksit iritanlara karşı fiziksel bir engel oluşturur. Aynı zamanda su absorbe ettiği için hafif astrenjan etki de gösterir. Deriyi ilgilendiren rahatsızlıklarda kullanılan serpme tozu, krem, losyon veya pomatların bileşiminde yer alır. Kalamin losyonu cilt antiseptiği olarak kullanılabilir. Kalamin losyonu, %8 kalamin ve %8 saf çinko içerir.       

Formülün Hazırlanması- Modus Operandi

Sırasıyla  Undesilenik asit, çam esansı ve talk karıştırılır. Üzerine çinko undesilinat ve kaolin ilave edilerek karıştırılır. Elde edilen toz kütle 180 no’lu elekten elenir ve yeniden karıştırılır.

Takdim şekli

Pudra kutusunda, pudra formunda haricen kullanılır.

Başlıca etki- Kullanılışı

Mantar enfeksiyonlarında koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılır.

İyi bir hafta dileğiyle…

 

Kaynak: Yurtdışı anonim.

UZM. ECZ. AHMET NEZİHİ PEKCAN
Tel: 0 (332) 352 0657 
YAYIN TARİHİ : 19/07/2015

www.majistralformul.com


Son Güncelleme:26.4.2020


Bağlantıyı Kopyala WhatsApp' ta Paylaş Facebookta Paylaş Twitterda Paylaş