Haberler

11-07-2022

Kamuoyuna saygı ile duyururuz!

Kamuoyuna saygı ile duyururuz!

Eczacılık hizmetleri sürdürülemez bir sürece girmiş bulunmaktadır.

Resmi Gazete’de yayımlanan, 2009 yılından bu yana eczacılarla ilgili bölümü değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesi, son yapılan düzenlemeyle ne yazık ki bundan böyle eczanelerimizde vermekte olduğumuz sağlık hizmetlerini sürdürülemez bir noktaya getirmiş bulunmaktadır.

İlaç fiyatlarına yüzde 25 oranında yapılan zammın eczane ekonomilerinin iyileştirilmesi ile herhangi bir ilgisi olmadığı gibi aksine ilaç fiyatları arttıkça eczane kâr oranları bu düzenleme ile azalmaktadır.

Yapılan son düzenlemeler eczacıların içerisinde bulundukları olumsuz ekonomik şartların gittikçe ağırlaşmasına yol açacak ve neticesinde her iki eczaneden bir tanesinin kapanmasıyla sonuçlanacaktır.

Ayrıca her yıl yeniden güncellenmesi gerekirken 6 yıl sonra beklentiden uzak yetersiz olarak bu yıl başında güncellenen majistral tarifenin kimyasal hammaddelerde yaşanan büyük artışlar nedeniyle yeniden düzenlenmesi gerektiği, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni düzenlenecek tarifeyi Medula sistemine bir an önce entegre etmesi büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda toplumda çeşitli nedenlerden kaynaklı bulunamayan yetim ilaçların yapımında önem arzeden ve eczacılık sanatının gelişmesine katkı sağlayan, majistral üretimin yapılabilirliğini artırmak adına eczacının majistral ürünleri hazırlarken emeğinin karşılığını alabileceği bir fiyatlandırmaya acilen ihtiyacı vardır. Eczane laboratuvarlarında hazırlamakta olduğumuz ilaçların zarar boyutunun artık tahammül sınırlarımızı aştığının bilinmesini istiyoruz.

Ülkemizin her köşesinde tüm olumsuz koşullara rağmen fedakarca halk sağlığına katkı sunan eczacılarımızın ekonomik sorunlarını çözmek için Merkez Heyetimizin atacağı her adıma Majistral Eczacıları Derneği olarak katkı vereceğimizi eczacı kamuoyuna saygı ile duyururuz. 11.07.2022