Haberler

27-02-2022

Majistral Eczacıları Derneğinden Eczacı Kamuoyuna Duyuru

Ukrayna’nın işgali ve Majistral

Tüm savaşlar iç savaştır, çünkü tüm insanlar kardeştir.

François Fénelon

15 Temmuz 2016 kalkışmasının üzerinden henüz iki yıl geçmişti. Bir grup eczacı arkadaşımla TİTCK’ ya yapmış olduğum ziyarette yetkililere eczane laboratuvarlarında majistral üretimin önemine vurgu yapan bir konuşma yapmıştım. Bu konuşmada özetle ülkemizin deprem kuşağında olması nedeniyle her an bir doğal felaketle karşılaşabileceğimizi, buna eczacılar olarak hazırlıklı olmamız gerektiğini, yine ülkemizin emperyalist devletlerin hedefinde olduğunu, bu bağlamda emperyal bir işgalde elektiriğin olmadığı, telefon internet gibi iletişim araçlarının çalışmadığı bir ortamda eczacıların bilgileri ile başbaşa kalıp güç şartlarda kısıtlı imkanlarla eczane laboratuvarlarında ilaç üretmeye devam edebilmelerinin toplum sağlığını sürdürmede çok önemli olduğunu, günümüzde eczacıların majistral üretimle ilgili yaşamış oldukları güçlüklere değinerek bu sorunların bir an önce çözülmesinin ülke açısından önemine dikkat çekmiştik.

Ukrayna’nın işgal görüntülerini televizyon kanallarında izlerken orada güç şartlarda görevlerini yapmaya çalışan Ukrayna' lı eczacı meslektaşlarımızı burada saygıyla anıyorum.

TİTCK kurumuna 30 Kasım 2018 tarihinde yapmış olduğumuz ziyaret sonrasında bir grup arkadaşımızla, majistral sorunların çözümünde önemli bir aşama olduğuna inandığımız dernekleşme kararını alarak 2020 yılının şubat ayında Majistral Eczacıları Derneği çatısı altında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ülkemizin her köşesinde majistral üretim konusunda bilgilerini artırmaya, gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmaya kararlı meslektaşlarımızın olması bizi gelecek adına umutlandırmaktadır.

Mesleğimizin üst yönetimi, meslek odalarımız, örgütlerimiz ve sağlık otoritesi ile zaman zaman iletişim kurarak sorunlarımızın çözümünde görüşmeler yapmaktayız. Bilindiği gibi majistral üretimin önünde aşılması gereken birçok engeller bulunmaktadır. 2016 yılından bugüne bir türlü güncellenemeyen majistral tarifenin geçtiğimiz günlerde güncellenerek birçok eksiği ve hatalarıyla hayata geçtiğini görmekteyiz. Henüz SGK’nun geri ödeme sisteminde yer almayan yeni tarife bu haliyle bile ne yazık ki eczacıların meslek hakkını alamadığı, birçok kimyasal maddede zarar ettiği bir tarife olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Eczacının sesi e-gazetesinin yönetim kurulu başkanı değerli arkadaşım Hakan Gençosmanoğlu ile bu konu üzerinde uzun uzun konuşup kendisine derneğimizin yapmış olduğu majistral fiyatlandırma konusunda bir rapor sunduk. Sevgili Hakan’ın da köşesinde yazdığı gibi eczacıların yapmış oldukları ilacı hastaya teslim ederken kullandıkları 1000 cc cam şişeyi tedarikçi firmalardan eczacılar KDV hariç 16,45 TL’ye alırken güncellendiği iddia edilen majistral tarife 10,21 TL olarak fiyat vermektedir. Sağlık Bakanlığının onayladığı güncel tarifeyi bu haliyle bile onaylamakta adeta ayak direyen SGK yetkilileri ise medula adı verilen provizyon sisteminin 1000 cc cam şişeye vermiş olduğu fiyat olan 3,84 TL ile adeta majistral üretimi sabote etmekte, eczacıların zararını derinleştirip, eczanelerinizde majistral üretim yapmayın mesajı vermektedir. Eczacıların büyük ölçüde zarar etmesine neden olan diğer ambalaj malzemelerini ve kimyasalları burada tek tek saymak istemiyorum. Derneğimizin sayfasında eczacı meslektaşlarımızın yapmış oldukları majistral reçetelerde ne kadar zarar ettiklerini gösteren güncel fiyatlardan hareketle hazırlanmış bir majistral tarifeyi çok yakında hayata geçireceğiz.

BU ÜLKENİN ECZACILARI OLARAK; tüm olumsuzlara rağmen olağanüstü durumlarda veya yokluğu çekilen ilaçları  milli hassasiyetle eczanelerimizde üretmeye devam edeceğimizi, stratejik bir ürün olan ilacı eczanelerimizde üretirken üzerimize düşen görevi yapabilecek bilgi birikimine ve donanıma sahip olduğumuzu bir kez daha hatırlatırız. 27.02.2022

Majistral Eczacıları Derneği Genel Başkanı

Uzm. Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan