Haberler

31-03-2020

Sorun Evrensel, Çözüm Tek

25 Mart 2020 tarihli bir habere göre,

Amerikanın Baltimore eyaletinde yerel bir eczane Coronavirus salgının sonucu olarak eczanelerde ve marketlerde el dezenfektanının hızlıca tükenmesine ve tekrar temin edilememesi sorununa karşı çözüm üretmek yoluna gitmiştir. Bu hedef doğrultusunda, öncelikli formül olarak mesleğinin iki temel değeri olan "tecrübe" ve "yardımseverliği" bir araya getirmeyi seçmiştir.

DSÖ’nün belirlemiş olduğu standartlar oranlar doğrultusunda, Alkol, Gliserol, Su ve Hidrojen Peroksit kullanarak halkın ihtiyaç duyduğu el dezenfektanlarını hazırlayıp ücretsiz dağıtmışlar. Ülke genelinde yaşanan tıbbi alkol kısıtlamasını ise işyeri bünyesinde bulunan likör bölümünde yer alan ve “Yeşil Alkol/Green Alcohol” olarak adlandırılan tarımsal kökenli preparatlar ile çözümleyebilmişler. Amerikan Eczanelerinde satışı yasal olan "Yeşil Alkol", pahalı olmayan isopropil alkol, metil salisilat ve keklik üzümü/kışyeşili ekstresinden oluşan bir karışımdır ve etil alkol kısıtlamasında yararlı bir alternatif olmuştur. Drug City Eczanesi sahibi George Fotis ve eczane personeli, mesleki sorumluluk ve bilinç ile kısıtlı imkanlar dahilinde de olsa el dezenfektanı üretmeye başlamışlar.

Bu uygulamanın en çarpıcı yanı, eczanenin bu üretimi hiç bir kar elde etmeyi gözetmeksizin yapmış olmasıdır ve ihtiyacı olanlara bedelsiz vermesidir.

Yıllar boyu hizmet verdiği topluma böylesi bir anda sadece yardımcı olabilmek ve onlara destek verebilmek amacıyla üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade etmişlerdir.