Haberler
BİZ NEREDE YANLIŞ YAPTIK?
BİZ NEREDE YANLIŞ YAPTIK?
Acofarma, 1947 yılında kurulan ve şu anda İspanya'da faaliyet gösteren 30 ilaç dağıtım kooperatifi şirketini bir araya getiren İspanyol eczacı kooperatifidir. İspanya’da eczacıların sahibi olduğu bu kooperatif, misyonunu eczacılık mesleğini ve mesleğin ortaklık modelini geliştirmek, güçlendirmek olarak belirlemiş.
Kooperatif son 60 yılda eczacılık alanında çok sayıda hizmet sunmakta olup bu çerçevede Acofar adında bir dermokozmetik markası geliştirmiştir. İspanya’da her eczanede rastlayacağınız bu marka İspanya’nın ünlü dermokozmetik markası Babe’den sonra en çok satan ikinci dermokozmetik markası olarak raflarda yerini almaktadır. Eczacıların ortaklık duyguları ile yükselen Acofar markası, ortağı olan eczacılara yüksek kâr marjı uygun parakende satış fiyatı ve farmasötik kalitesiyle hizmet vermekte olup birçok segmentte lider konumundadır.
Yine sunmuş olduğu hizmetler arasında; Dermo-kozmetik dünyasındaki en yeni trendler ve bilimsel gelişmelerin yer aldığı Acofar Dergisi ve bu alanda eczacılara çok sayıda danışmanlık hizmeti ve eğitimler vermektedir.
Acofarma aynı zamanda majistral hammadde üretiminden eczane laboratuvarlarında gerekli teknolojik cihaz ve donanımlarının temininde Avrupa’nın öncü markalarındandır.
Öte yandan, Acofar markası altında 5.000 çeşit majistral hammaddesi, ilaç ve kozmetiklerin hazırlanması için gereken her şeyi uygun fiyat ve farmasötik kalitede teminde Avrupa’da lider kooperatiftir.
Linked in, twitter, facebook vb. sitelerden toplayarak oluşturduğu datadan veri sunan bir çeşit iletişim bilgisi arama motoru olan ‘’rocketreach.co’’ sitesinden alınan verilerde;
ACOFARMA'nın 2024 yılı yıllık geliri 16,4 milyon dolar olup, Acofarma bu ciroyu istihdam etmiş olduğu 64 personel ile gerçekleştirmektedir.
Şimdi gelelim bize;
Yıl 1986…
Eczacılık eğitimini en üst düzeyde gerçekleştiren gelişmiş ülkelerin eczacıları, eczane eczacılarının işyerlerindeki ilaç hazırlamaya yabancılaşma konusundaki gerilemelerini durdurmak amacıyla ilk çalışmalarını 1986 yılında başlatmışlardır. Bu girişim bizim ülkemizde de heyecanla karşılanmış olup aynı yılın ekim ayında TEB tarafından ‘’Eczanelerde İlaç Üretimi’’ başlığı altında gündeme getirilip birtakım çalışmalar yapılsa da ne yazık ki günümüze kadar anlamlı bir gelişme kaydedilememiştir.
Konumuza dönecek olursak; bu çalışmaların bir ürünü olan ve Türk Eczacıları Vakfının bir kuruluşu Egaş’ın o yıllarda kurulduğunu görüyoruz.
Hammaddelerdeki standardizasyonu sağlamak, eczane laboratuvarlarını geliştirmek amacı ile TEB bünyesinde kurulmuş EGAŞ’ın rasyonel görev yapması beklenirken ne yazıkki kuruluş amacından uzaklaşarak sadece itriyat ağırlıklı satış ve dağıtım ile sınırlı bir faaliyet gösteren EGAŞ bugün bekleneni vermekten çok uzaktadır.
Dünyada kişiselleştirilmiş tıp, farmakogenomi gibi kavramlar gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu çerçevede hastalara özel tedavi anlayışının gelişmesi sonucunda eczane laboratuvarlarında majistral ilaç hazırlama sıklığını artıracağı kuşkusuzdur. Nitekim nadir hastalıklarda ilaç firmalarının ilgi göstermediği ilaçların, hormon replasman preparatlarının ve veteriner formül reçetelerinin yazılımının arttığına şahit olmaktayız. Laboratuvarlarımıza teknoloji transferleri yaparak modern cihazlarla donatacağımız tam da bu günlerde üretimde kullanılacak alet ve malzemelerin tek elden eczacıya ulaştırılacağı, bu cihazların kalibrasyonları, bakım ve validasyon kontrollerinin yapılacağı, farmakalite hammaddelerin temin edilebileceği kuruluş olan EGAŞ’ın ne yazıkki bu hedeflerden uzak bir konumda olduğunu görmekteyiz.
Meslek örgütümüzün bir kuruluşu olan İspanya’daki Acofarma muadili Egaş’ın 2024 yılı kesin olmayan rakamlarla 50 milyon TL ciro yaptığı, çalışan sayısının 26 olduğu, 2024 yılı zararının yaklaşık 20 milyon TL’nın biraz üzerinde olduğu kulağımıza gelen bilgilerdir.
Güçlü bir Egaş’ın yapacağı faaliyetlerle eczane laboratuvarlarının gelişmesine vereceği katkıları, kooperatif misyonunu ve mesleğin ortaklık modelini geliştirmesini ve güçlendirmesini, ‘’Tebemtol’’ faciasını bir kenara koyacak olur isek, dünyada marka değeri yüksek üreteceği kaliteli kozmetik ve dermokozmetik ürünlerle eczane ekonomilerine vereceği desteği beklemek şüphesiz hakkımızdır.
Geçtiğimiz yıl İspanya’da Majistral Eczacıları Derneği’ni temsilen Acofarma yetkilileriyle yapmış olduğumuz toplantıda bizim ülkemizde de Meslek örgütümüzün bir kuruluşu olan EGAŞ’ın majistral alanda yapmış olduğu faaliyetleri ve bu anlamda eczanelere vermiş olduğu katkıları anlatmayı çok isterdik.
Ne yazıkki Acofarma’nın faaliyet sunumunu izlerken içimi tarifsiz bir hüzün kapladı ve kendi kendime sordum. Bu ülkenin eczacıları bizler nerede yanlış yaptık?
01.04.2025
Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan