Haberler

09-11-2020

Suç Duyurusu !!!

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE VE TIBBİ CİHAZ KURUMU BAŞKANLIĞI’NA ANKARA

İlgi: (MED2020-001)

İhbarda Bulunan: Majistral Eczacılar Derneği

Adres: Sultan Mesud Mahallesi, İstanbul cad. Pekcan Apt. No: 82/2 Karatay / KONYA

İhbar Konusu: İhbarımıza konu hukuka aykırı eylemler nedeni ile; Sayın Bakanlığı’nızca gerekli denetimlerin yapılmak suretiyle, internet üzerinden satışı yapılan ürünlerin ilgili görsellerine erişimin engellenmesi kararının verilmesine, bu kararın uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilmesi, söz konusu ürünlerin internet üzerinden satışının durdurulması ve ilgililer hakkında idari para cezasına hükmedilmesine, şirket yetkililerinin TCK. M.193’e aykırı eylemler nedeni ile cezalandırılmaları için Sayın Savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin taleplerimizden ibarettir.

Açıklamalar :

1. Trendyol, Akakçe, Çiçek Sepeti, n11com, Gittigidiyor, Hepsiburada ve benzeri internet sitelerinde majistral ürün olarak nitelendirilen, hekim reçetesi ile hastaya yazılan ve eczacılar tarafından yapılan ilaçların görsellerinin yer aldığı, yine bu sitelerde zehirli ve kimyevi maddelerin satıldığı, bir kısım ürünlerde endikasyon belirtildiği açıkça görülmektedir. Ekte sunacağımız görsellerle de görüleceği üzere söz konusu eylemlerin hukuka ve usule aykırı olduğu sabittir. (EK:1) Zira;

a. Bilindiği üzere 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu 24 ve 28.maddeleri gereğince; ilaçların internetten satışı yasak olup, sadece eczanelerden satışı mümkündür. Yine aynı kanunun 43.maddesi gereğince; "Zehirli veya kimyevi maddelerle tıbbî ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasaktır. Bunları müsaadesiz satan veya satmak üzere dükkanında bulunduranlar Türk Ceza Kanununun 193.cü maddesine göre cezalandırılır."

b. 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu

.m.1 gereğince; "….Tabip reçetesiyle verilmesi meşrut olanlar ancak reçete mukabilinde ve diğerleri reçetesiz olarak münhasıran eczanelerle ecza ticarethanelerinde kanunu mahsusuna tevfikan satılır.” Aynı kanunun m.19 gereğince de; “Ruhsatsız olarak müstahzar imal edenler veya bu şekilde imal edilen müstahzarları bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlar, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bunların tanıtım veya satışlarının internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortam üzerinden yapılması hâlinde 18 inci maddenin üçüncü fıkrası uygulanır.’

.m.13 gereğince; ‘’ Müstahzarları öğme yolunda ve bunlara malik olmadıkları şifa hassaları atıf veya mevcut şifai tesirleri büyütmek suretiyle sabit veya müteharrik sinema filmleri, ışıklı veya ışıksız ilan, radyo veya herhangi bir vasıta ile reklam yapılması memnudur. Şu kadar ki, tarifname ve gazetelerde "....hastalıklarında kullanılması faydalıdır" şeklindeki ilanlara müsaade olunabilir. Ancak reçetesiz satılmasına müsaade edilmeyen müstahzarların tıbbi mecmualardan başka yerlerde reklamları yapılamaz. Reklam numunelerinin önceden Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaletince tasvip edilmeleri lazımdır. Bir müstahzarın ilmi vasıfları hakkında hazırlanmış olan filimler Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaletinin müsaadesiyle ve tayin edeceği yerlerde gösterilebilir.’’

.m. 18 gereğince; 10 uncu maddede yazılı tahlil neticesinde, müstahzarların terkibinde bulunan maddelerin saf olmadığı veya ruhsat almak için verilmiş olan formüle uymadığı veya müstahzarın tedavi vasıflarını azaltacak veya kaybedecek surette imal edilmiş olduğu anlaşılırsa, fiil suç oluşturmadığı takdirde, ruhsat sahibi ile müstahzarların bu şekilde imal edildiğini bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlara on bin Türk Lirasından beş yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Müstahzarların bu Kanuna aykırı şekilde tanıtım ve satışını yapanlar ile bunları onaylı endikasyonu dışında pazarlayan ve bu şekilde reçete oluşumunu teşvik edenlere, ürünün son bir yıllık satış tutarı toplamının beş katına kadar idari para cezası verilir. Ancak bu ceza yüz bin Türk Lirasından aşağı olamaz. Tanıtım veya satışların internet üzerinden yapılması hâlinde, Bakanlık tarafından derhâl erişimin engellenmesine karar verilir ve bu karar uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir. Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışını yapanlar hakkında yirmi bin Türk Lirasından üç yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin tekrarı hâlinde verilecek idari para cezası, daha önce verilen cezanın iki katı olarak uygulanır.

c. 5237 sayılı TCK. m.193 gereğince; İçeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üreten, bulunduran, satan veya nakleden kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2. ihbarımıza konu somut olayda; hukuka aykırı eylemler bakımından, yukarıda açıklanan kanun hükümlerine aykırılığın mevcut olduğu ve halkın sağlığının ciddi oranda tehdit edildiği sabittir. Bu nedenle Sayın Bakanlığı’nıza ihbarda bulunma zarureti hasıl olmuştur.

Talep Sonucu: Yukarıda arz ve izah ettiğimiz sebepler ve Sayın Bakanlığınızca resen göz önünde bulundurulacak sebepler gereğince; ilgili denetimlerin yapılmasını, internet üzerinden satışı yapılan ürünlerin ilgili görsellerine erişimin engellenmesine derhal karar verilerek, bu kararın uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilmesi, söz konusu ürünlerin internet üzerinden satışının durdurulması, ilgililer hakkında idari para cezasına hükmedilmesi, şirket yetkililerinin TCK. M.193’ aykırı eylemler nedeni ile cezalandırılmaları için Sayın Savcılı’ğa suç duyurusunda bulunulması, sonucun tarafımıza yazılı olarak bildirilmesi için gereğini Sayın Bakanlığınızdan saygı ile arz ve talep ederiz.


Uzm. Ecz. Ahmet Nezihi PEKCAN
MAJİSTRAL ECZACILARI DERNEĞİ GENEL BAŞKANI