Makale & Formül

28-04-2014

Subakut Kaşıntılı Ekzema Tedavisinde %5-10 Kömür Katranlı Etanol İçeren Çinko Oksit Losyonu

İNFLAMATUAR CİLT HASTALIKLARINDA (subakut kaşıntılı ekzema tedavisinde)

% 5- %10 KÖMÜR KATRANLI ETANOL İÇEREN ÇİNKO OKSİT LOSYONU

Değerli Meslektaşlarım,

Bu hafta sizlerden gelen yoğun istekler doğrultusunda özellikle EKZEMA tedavisinde Almanya’da standart reçete edilen bir formülü  paylaşmayı düşündüm.

Hatırlar iseniz 07/04/2014 tarihli makalemde de ınflamatuar Deri Hastalıklarında ıhtiyol ve çinko oksitli Etanollü Losyon adında bir formulü beraberce incelemiş idik. Bu formülde farklı olarak ihtiyol yerini kömür katranı’na bırakırken losyonun taşıyıcı kısmı çoğunlukla aynı kalmaktadır.

Rp.

Pix lithanthracis ……………..….……5,0 g

Zinkoxid …………………….………… 20,0 g

Talkum ………………………………… 20,0 g

Glycerol 85 % …………..….……….20,0 g

Ethanol 90 % (v/v) ….……………20,0 g

Greinigtes Wasser ……….....ad..100,0 g

 

Formülde yer alan maddeleri incelersek;

Kömür katranı-Goudron de Houille-Coal tar-Pix Carbonis-Pix Lithanthracis- Steinkohlenteer; Maden kömürünün kuru distilasyonu ile hazırlanır. Naftaline benzer kokusu, yakıcı lezzeti vardır. Siyaha yakın renkte yoğun sıvıdır. Hava ile temasta katılaşır. Suda hafifçe çözünür. Kloroform ve benzende çözünürken, alkol ve eterde kısmen çözünür. Yoğunluğu hava etkisi ile yavaş yavaş artar. Parlak isli bir alevle yanar. Doymuş çözeltisi turnusole karşı alkali reaksiyon verir. Kömür katranı, kepek ve psoriyazisin yanı sıra saç bitlerini öldürmek ve uzaklaştırmak için kullanılan tıbbi şampuan, sabun ve pomatların bileşimine girer. Kömür katranının kuru distilasyonu ile hazırlanan çözünür ekstreleri (%2) de kepek tedavisinde kullanılır. Katranlar ve katran yağları epidermisin kalınlığını azaltırlar. Antiprüritiktirler ve zayıf antiseptik etki gösterirler. Topikal olarak ekzema, psoriyazis, kepek, seboreik dermatit ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılırlar. Kömür katranı preparatlarının yerini büyük ölçüde odun katranları almıştır. Ultraviyole ışığı psoriyazis tedavisinde kömür katranının etkinliğini artırır. Bazı odun katranları ekspektoran preparatlarının bileşimine girer. Katran homeopatik tıpta da kullanılmıştır.

Zinkoksid-zinci oxide-oxyde de zinc; Zayıf antiseptik özellikleri ile bilinen astrenjan özellikte bir etken maddedir. Ekzema, yanık, pişik, sürtünmeye bağlı cilt hasarlarında kullanılır. çinko oksit pomadı %20, pastası ise %25 oranında çinko oksit içerir. çinko oksit deriden absorbe olmaz, suda erimediği içinde pudra, pomad veya pasta şeklinde uygulanır.

Talc-Talcum-Saflaştırılmış talk; Talk doğal hidrate magnezyum silikattır. Yaklaşık kapalı formülü "Mg6Si2O54OH4"dür. Değişen miktarda alüminyum silikat ve demir içerebilir. çok ince, hafif, homojen, beyaz veya beyaza yakın renkte yada grimsi-beyaz, kokusuz kristal yapılı bir tozdur. Deriye temas ettiğinde hemen temas eden yüzeye sıvanır. Saflaştırılmış talkın mikroskobik asbest partiküllerinden arındırılmış olması gerekir. Talk pratik olarak su ve mineral asidler ile alkali hidroksitlerin seyreltik çözeltilerinde çözünmez.

Glicerol-Glycerine-Glycerol; - 85%; Gliserin berrak, renksiz veya çok açık renkli, higroskopik, şurup kıvamında, kokusuz ya da çok az kok ulu ve tatlı lezzeti olan bir sıvıdır. Su ve alkolle karışır; asetonda hafifçe çözünür; pratik olarak kloroform, eter, sabit yağlar ve esansiyel yağlarda çözünmez. Sudaki çözeltilerinin pH'sı turnusol'e karşı nötr reaksiyon verir. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre Oral Gliserin çözeltisi (Glycerin Oral Solution, USP) 'nin pH'sı 5.5-7.5 arasındadır. Güçlü oksitleyici ajanlar gliserinle birlikte patlayıcı karışımlar oluştururlar.

Greinigtes Wasser; Distile su

 

Formülün hazırlanışı

Kömür katranı sıvı vazelin sürülmüş bir kağıt üzerine alınarak saat camında tartılır ve formülde yer alan bir miktar distile su içerisinde karıştırılarak çözündürülür ve %90 lık etanol ilave edilir. çinko oksit ve talk havanda karıştırılarak üzerlerine azar azar gliserin ilavesi ile yumuşatılır. Etanollü kömür katranı havandaki karışıma ilave edilir ve hesaplı miktardaki distile su ilavesiyle formül sonlandırılır. Formülün toplam kütlesinin 100g olmasına dikkat edilmelidir.

Bu formülde kömür katranı oranları formülde belirtildiği gibi %5 ila 10 arasında hazırlanabilir.

Uygulama ve saklama koşulları; Subakut kaşıntılı ekzemada günde 2-3 kez hastalıklı bölgeye uygulanır. 4 haftaya kadar tedaviye devam edilebilir. Preparat oldukça dayanıklıdır. ıyi kapalı cam yada plastik kaplarda 3 yıla kadar saklanabilir.

ıyi hafta dileklerimle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/