Makale & Formül

13-04-2014

Mantar Enfeksiyonlarına Karşı Milian Çözeltisi

Değerli meslektaşlarım; bu haftanın konusu mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılan MİLİAN ÇÖZELTİSı…

Rp

Cristal violet ……. 0,25 g

Viride nitens ……..0,25 g

Alcool 60 % v/v …qsp 100,0 g

 

Formülde yer alan maddeler

Crystal violet-Methylrosaniline chloride-Jansiyan viyole-Jansiyan moru-Gentian moru; Jansiyan moru: Koyu yeşil veya yeşilimsi renkte, metalik parlaklığa sahip pırıltılı kristaller halinde bulunur,  kokusuz veya çok hafif kokuludur. Suda az 116 k. da çözünür, alkolde 1:10 ve gliserolde 1:15 oranında çözünür, kloroformda çözünür, pratik olarak eterde çözünmez. %0.5'ten daha derişik sulu çözeltileri alkol ilavesiyle hazırlanabilir fakat bu tür konsantre çözeltiler mukoza membranlarına uygulanmaya uygun değildir. Amerikan Farmakopesi (USP)'de tarif edilen Jansiyon Moru Kremi (Gentian Violet Cream, USP 23) 40°C'ı aşmayan sıcaklıkta saklanmalıdır. Yine USP'ye göre Jansiyon Moru Topikal çözeltisi (Gentian Violet Topical Solution USP 23) hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Jansiyan moru 40°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Kristal viyole veya diğer adıyla jansiyan moru topikal olarak kullanılan trifenil metan yapılı antifungal ve antibakteriyel etkili bir ilaçtır. Başta stafilokok türleri olmak üzere bazı gram-pozitif bakterilere ve Candida türleri gibi bazı patojen mantarlara karşı etkilidir. Gram-negatif bakterilere karşı daha zayıf etki gösterir. Sporlara karşı etkisizdir. Cilt enfeksiyonları ile vajinal veya oral kandidiyazis'in topikal tedavisinde kullanılır. Aktivitesi pH yükseldikçe artar. Jansiyan moru aslında bir boya olduğundan cildi ve giysileri boyayabilir. Bakteriyel ve fungal enfeksiyonların tedavisi için %0.5 veya %1'lik sulu çözeltileri ya da %1.2 veya 1.6'ık kremleri kullanılır. Hayvanlarda kanserojen etkisi gösterildiğinden yaralı veya ülserli cilt bölgelerine uygulanmamalıdır.

Viride nitens-Brillant yeşili: Boyalar, mikroorganizmaların proteinleri ile birleşerek öldürücü veya üremeyi durdurucu etki yaparlar. Gram pozitif bakteriler gram negatiflere oranla daha duyarlıdırlar. Malaşit yeşili, brilant yeşili, kristal vioyole ve metilen mavisien çok bilinen boyalardandır.

Formülün hazırlanışı

Cristal violet ve Brillant yeşili  60 C lik Alkol’ün içerisinde eritilir.

Değerli Meslektaşlarım,

Fransa’da ilaç kodekslerinde yer almasa da hala yaygın reçete edilen bu formül 60 % v/v alkol içermektedir. Fransızlar formülasyonlarında genellikle  bu alkol derecesini tercih etmektedirler. çocuk pişiklerinde 30 % v/v alkole kadar seyreltik çözeltiler kullanılır. Böylelikle alkolün tahriş edici etkisinden korumak mümkündür. Bu formülün ayrıca Candida Albicans (Candida albicans, eşeyli çoğalan, diploit, maya tipi bir mantar türüdür ve insanlarda oral ve vajinal fırsatçı enfeksiyonların etkenidir. Candida cinsine ait 200 tür olmasına karşın, Candida enfeksiyonlarının %75'inin sorumlusu C. albicans'tır.) gibi fungal enfeksiyonlarda özellikle bebek bezine bağlı mantar ve eritemlerinde  (eritem=ciltte değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen kızarıklıktır.)

ıntertrigo da (Kaba etlerin arasında kalan bölge, skrotum ve uyluk arasında birbirine temas eden yüzeyler, kadında memelerin sarkan kısımlarının altında kalan alanlar gibi vücutta derinin kıvrım yaptığı veya birbirine temas ettiği yerlerde görülen derinin deriye sürtünmesinden kaynaklanan dermatit. Ter birikimi, nem, sıcaklık ve yerleşik floradaki mikroorganizmaların üremesi sonucu ortaya çıkar.) Bül ve vezikül tedavisinde (Deride bulunan sınırlı, 5 milimetre çapından küçük, seröz sıvı içeren deriden kabarık lezyon; içi sıvıyla dolu küçük kabarcık. çapı 5 milimetreden daha büyük olanları bül olarak adlandırılır.)

Bu formülün hazırlanmasında düzenli ve titiz çalışılmalıdır. Kumaş ve gözenekli giysilerde oluşabilecek lekelenmelerin silinemeyeceği unutulmamalıdır.

ıyi haftalar dileklerimle..

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/