Makale & Formül

21-10-2013

Majistral Formüllerin Hazırlanmasında Yöntemin Önemi

Değerli Meslektaşlarım,

Eczanelerimize gelen reçetelerde yer alan majistral formüllerin hazırlanmasında uygulanan yöntemler farklılıklar arz edebilir. Aynı zamanda formülde yer alan maddelerin birbirleriyle olan etkileşimleri (geçimsiz olup olmadıkları) karıştırma sıraları ve miktarları, hastanın o formülden alacağı maksimum faydayı belirlemektedir.

ısterseniz bir örnekle majistral reçetelerin hazırlanmasında yöntemin önemini birlikte inceleyelim.

Rp

a)Kömür katranı ………………. 1,50 g

b)çinko oksit ……………..

c)Nişasta …………………… / aa 3,00 g

d)Vazelin ………………………… 30,00 g

     M.ft. Mist. (Karışım yapınız)

     Sig. : Us.Ex. (Haricen )

Bu formülü aşağıda belirtilen şekillerde hazırlamak mümkün gibi görülebilir,

  1. a+b+c+d   veya;
  2. b+d+a+c  şeklinde hazırlanabilir.

Ancak her iki yöntemde doğru olmayacaktır.

ıdeal hazırlama yöntemi ise aşağıdaki gibi olmalıdır.

  1. A: a+c+1/4 d …………………  kapsülde

B: b+3/4 d ……………………… havanda

A’yı azar azar B’nin üzerine ilave edip iyice karıştırmalıyız. Bu arada bir havanda çinko oksit’e ilave edeceğimiz 3/4 oranında vazelinin ısıtılarak ilave edilmesi formülün homojen olması ve preparatın kalitesi anlamında önemli olduğunu hatırlamalıyız.

Katranlar, özellikle kömür katranı vazelin ile tamamen karışmaz, bu konuda nişasta ve polisorbat 80 iyi bir yardımcı olabilir. Genel olarak çinko oksitli katran merhemlerinde önce çinko oksit ile sıvağ iyice karıştırılır, sonra yardımcı ile karışmış katran ilave edilir. Katranı tartarken önce üzerine vazelin sürülüp darası alınmış bir yağlı kağıt kullanmak çok pratiktir. Kömür katranı yıkanabilir sıvağlarla da karışabilir. Katı maddeler kesinlikle kristal halinden çıkarılmış olmalı ya sıvı vazelin yardımı ile iyice ezmeli veya sıvağda ezilmeli veya bir çözücüde eritilmiş olarak sıvağa katılmalıdır.

Eczacılar tarafından değişik yöntemlerle hazırlanma ihtimali her zaman mümkün olan bu gibi formüllerin fiziksel görünüşleri hastalar tarafından ayırt edilebilecek özellikte olup, değişik eczanelerde farklı yöntemlerle  hazırlanacak bu formüllerin hastalarda soru işaretleri oluşturabileceği unutulmamalıdır.

ıyi hafta dileklerimle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/