Makale & Formül

30-09-2013

Unguentum Leniens-COLD CREAM T.K.

Değerli  Meslektaşlarım;  genellikle eczanelerimizde hazır almayı tercih ettiğimiz, kendisi emülsiyon olup ayrıca su tutabilen sıvağ grubuna giren  bu kremi haftanın formülü olarak yazacağım.

Rp

Balık nefsi ………………………….. 125,00 g

Beyaz Balmumu ………………… 120,00 g

Sıvı parafin ……………………….. 560,00 g

Boraks ……………………………...     5,00 g

Distile su …………………………….  190 ml

Bu tür kremler su/yağ tipi emülsiyon sıvağlardır. Kold kremler (serinleten krem)  deri üzerine sürüldüğü zaman emülsiyon şekli bozulur ve suyun uçması sayesinde serinletici bir his verir. Bazı organik emülsiyon oluşturucularla elde edilmiş, fakat yağ/su tipi emülsiyon olan kold kremler de vardır ancak temas etkileri yağlıdır.

Emülsiyon kelimesini hatırlayacak olursak; birbirleriyle gerçek çözelti halinde karışmayan iki sıvıdan birinin içinde dağılmasıyla oluşmuş tektür görünüşlü, heterojen sistemlere emülsiyon denir. Sıvılardan dağılmış olanı karışımın iç fazını (dispers faz), diğeri ise dış fazını (dispersion ortamını) oluşturur.

a) Dış fazı su, iç fazı yağ olan emulsionlar. Bunlara su içinde yağ y/s emulsionları denir. Süt böyle bir doğal emulsiyondur.

b) Dış fazı yağ, iç fazı su olan emulsionlar. Bunlara yağ içinde su s/y emulsionlar denir. Kireç linimenti böyle bir emülsiondur.

c) çok fazlı (multıple) emulsiyonlar. Su/yağ/su emulsiyonları. Enfluenza aşısı multiple emulsion halinde  hazırlanmıştır. Ensulinin ve metotraksatın bu tip emülsionları hazırlanabilmiştir.  

Formülde yer alan maddeleri inceleyecek olur isek;

Balık nefsi-Spermaceti-Wallrath-Blanc de baleine T.K.; Kaşalotların başındaki geniş boşluklarda bulunan yağdan elde edilir. Palmitik, laurik ve miristik asitlerin setil esterlerini taşır. Zamanla rengi sararır. Suda çözünmez, alkol, eter, yağ ve karbon sülfürde çözünür. Kold krem ve bazı kozmetiklerin terkibine girer.

Beyaz balmumu–Cera alba-Wax-Cera flava-Wachs-Cire T.K.; Arının yaptığı peteklerdir. Erime derecesi 62-66 C dır. Suda çözünmez. Alkol ve eterde kısmen, yağlarda tamamen çözünür. Beyaz balmumu sarı balmumunun güneşte bırakılmasıyla elde edilir. Seraların sıvağı olarak kullanıldığı gibi pomat ve supozituvarların terkibine girer.

Sıvı parafin-Paraffinum liquidum-Paraffine liquide-Huile de vaseline T.K.; Petrol distilasyonunun 345-375 C arasında geçen kısmıdır. Su ile karışmaz. Alkolde çözünmez. Sabit yağlar (hint yağı hariç) ile karışabilir. Dahilen laksatif  15-40 g dozda verilir. Nezle ilaçlarında sıvağ olarak kullanılması tavsiye edilmez.

Boraks-Sodıı boraks-Tenkar-Borax-Borate de sodium T.K.; Prizmatik billurlardır. 22 k 20 C suda,0,5 k. kaynar suda ve gliserinde çözünür, alkolde çözünmez. Kuvvetli asitlerde geçimsizdir. Ayrıca kremlerde haricen hafif astrenjan ve emülsifiyan(emülgatör adı da verilen bu terim yüzey gerilimini düşüren karışımı kolaylaştıran anlamında kullanılmaktadır.) olarak kullanılır. Zayıf antiseptik olarak gargara ve kolutuvar halinde stomatit,aft ve muguette, çözelti veya pomadı ise bazı deri hastalıklarında (ekzema,eritem) kullanılır.

Hazırlanışı: Balık nefsi ve beyaz balmumu küçük parçalara ayrılıp, bir kapsüle alınır. üzerine sıvı parafin ilave edilir, su banyosunda eritilir ve 70 C ye kadar ısıtılır. Küçük bir behere aldığımız boraksı distile suda çözüp onu da su banyosunda 70 C ye kadar ısıtarak, bu ılık çözeltiyi aynı sıcaklıktaki önceki erimiş karışım üzerine önce yavaş yavaş ve daha sonra hızla karıştırarak ilave edilir. Donuncaya kadar devamlı karıştırılır ve kutusuna konur. Uygun şekilde etiketlenir. Balmumu kirli ise eritilip bezden süzdükten sonra kullanılır.

Değerli meslektaşlarım;

Hatırladığınız gibi 19/11/2012 tarihinde "Yeni dönemde majistral formül eczaneleri" başlığıyla yazmaya başladığım ve aralıksız her hafta yazmış olduğum makalelerime, artık her hafta yerine bir süre ayda bir kez yazarak devam etme kararı almış bulunmaktayım. Beni anlayışla karşılayacağınızı umuyorum. Selam ve saygılarımla…

Ecz. Ahmet Nezihi PEKCAN

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/