Makale & Formül

08-07-2013

Benzoik ve Salisilik Asit Çözeltisi - Soulution DE Whitfield

Değerli meslektaşlarım;

Beklenen sıcak havayla beraber mantar enfeksiyonların artışı sürpriz olmamalıdır. Mantar enfeksiyonu özellikle yaz aylarında karşılaşılan bir enfeksiyon türüdür. Majistral formül ile tedavi seçenekleri oldukça geniştir. Bu makalemde Whitfield Çözeltisi olarak da bilinen bir preparatı inceleyeceğiz.

Solutio Acidi Benzoici Et Acidi Salicylici - Benzoik ve Salisilik Asit Çözeltisi - Solution De Whitfield

Rp

Acidum benzoicum …………….6 g

Acidum salicylicum …………...3 g

Solutio antiseptica …….ad 100 g

Formülde yer alan etken maddeler;

Acidum benzoicum-Fenilformik asit-Benzoic acid; Doğada özellikle bitkilerde serbest ve bileşikleri biçiminde yaygın olarak bulunur. Soğuk suda az, sıcak su, alkol ve eterde kolaylıkla çözünür. Sudaki çözünürlüğü boraks ve trisodyum fosfat gibi alkali maddelerin varlığında artar. Kloroform, aseton, karbontetraklorür, benzen, karbon sülfür, terebentin, uçucu yağlar gibi maddelerde de çözünür. Sulu çözeltisi asit özellik gösterir ve asetik asitten biraz daha kuvvetli bir asittir. Deri, göz ve mukozalı zarlar üzerine tahriş edici etkisi vardır; solunduğunda öksürük yapar. Benzoik asit lokal olarak fungustatik etki gösteren bir ajandır. Geçmişte uzun süreyle topikal fungustatik preparatların bileşiminde yer almıştır.
 

Acidum salicylicum-Salicylsäure-Acide salicylique-Salisilik asit; Salisilik asit deskuamasyonu hızlandırır. Hafif fungusid etki gösterir. Salisilik asit, C6H4(OH)CO2H kimyasal formüllü bir beta hidroksi asittir (BHA). Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Salisin metabolizmasının bir ürünüdür. Aspirin olarak adlandırılan asetil salisilik asitle benzer kimyasal özellikler taşır. Tinea barbae, tinea capitis,  tinea cruris gibi fungus türleri tedavisinde kullanılmaktadır.  

Solutio antiseptica;

Bu formül Almanya’da Dermatologlar tarafından reçete edilen antiseptik, astrenjan özellikleri nedeniyle sıklıkla kullanılan bir formüldür.   
   

SOLUTİO ANTİSEPTİCA (FA)
Rp
Rivanoli .................................... 0,1 g
Spiritus ....................................20,0 g
Liquoris Aluminii acetici ...........40,0 g
Aquae destillatae .............ad. 100,0 g


Bu formülde spiritus un %96 etil alkol olduğu, liquoris aluminii acetici’ nin burow’s solüsyonu olduğunu hatırlayalım.

Ayrıca bu formül tek başına kullanılabildiği gibi bir çok formülün içerisinde de solutio antiseptica adı ile yer alarak katkı sağlamaktadır.  

Modus operandi-(Hazırlanışı);

Benzoik asit ve salisilik asit antiseptik solüsyon içerisinde çözülür. Haricen mantar enfeksiyonlarında kullanılır.

ıyi haftalar dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/