Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

13-05-2013

Pommade Compose’e Au Baume Du P’erou (KOMPOZE PERU BALSAMI POMADI)

Rp.      

Baume du p’erou ………………..  4,00 g

Borate de sodium ………………..  4,00

Oyde de zinc ……..………………… 6,00 g

Huile d’amande douce ….…..     22,00 g

Lanoline ……………………………… 32,00 g

Vaseline …………………………….  32,00 g

Değerli meslektaşlarım;

Bu haftanın konusunu oluşturan formülümüzde ana etken madde olan Peru Balsamı Antiseptik ve Sikatrizan etkisiyle bilinen baklagiller familyasından bir drogdur. Balsamum Peruvianum-Peruvian balsam-Baume du Perou T.K. Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaç türü olan Myroxylon Pereira’dan elde edilir. Sinnamik ve Benzoik asit içerir. Yarı şeffaf, sarımtırak renkte, koyu, vanilya kokulu hoş kokulu bir sıvıdır. 1 kısım alkolde çözünürken, eter, asetik asit ve petrol eterinde kısmen çözünür. Antiseptiktir. Epitel rejenerasyonunu süratlendirir. % 12 lik çözeltisi ekzema ve pruritte, 3 k.peru balsamının 1 k. gliserindeki karışımı ise uyuza karşı kullanılır. Merhem sıvağları içerisinden genellikle ayrılan ve zor karışan bir maddedir. En iyi şekil vazelinli sıvağlarla elde edilir. Ancak vazeline sabun, hint yağı gibi bazı yardımcı maddelerin  ilavesi gerekir. Hidrofilik merhem sıvağları da peru balsamı için uygun sıvağlardır. Peru balsamı hint yağı içinde %50 kadar çözünebilir.

Borate de sodium-Boraks anhidr: Kokusuz, şeffaf, renksiz kristalize bir toz halinde bulunur. Zayıf antiseptik özelliktedir. Ekzema ve eritemde kullanılmakla   beraber gargara kollutuvar  halinde stomatit, aft ve muguette kullanılır. Kremlerde emülsüfiyan amaçla da tercih edilirler.

Oxyde de zinc-Zinkoksid: Astrenjan ve zayıf antiseptik özelliktedir. Ekzema yanıklar ve cilt hasarlarında kullanılır.

Huile d amande douce-Oleum amygdalae-Badem yağı; Açık sarı renkte, fındık tadında karekteristik kokusu olan bir sıvıdır. Oleik asit içerir. Az miktarda da linoleik ve palmitik asit trigliseridlerini içermektedir. Acı veya tatlı bademin soğuk olarak preslenmesiyle elde edilir. E vitamini bakımından oldukça zengindir. Cilt üzerinde onarıcı, koruyucu, besleyici ve yumuşatıcı etkisi vardır.

Hazırlanışı:

Cam bir havan içerisinde tartılmış olan çinko oksit ve boraks ezilerek badem yağı ile yumuşatılır. Vazelin ilave edilerek homojen hale gelene kadar karıştırılır. Başka bir havanda peru balsamı ve lanolin karıştırılır. En son olarak her iki havandaki formül karıştırılarak birleştirilir.

Peru balsamının direkt olarak çinko oksit, badem yağı ve vazelin ile karıştırılmaması gerektiğini hatırlatmak isterim. Formül antiseptik ve sikatrizan özelliği nedeniyle ekzema (meme başı ekzeması, vb. ) ve kaşıntılı deri hastalıklarında kullanılır.

ıyi haftalar dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/