Makale & Formül

Antipruritik - Antienflamatuvar - Astrenjan - Keratolitik - Sikatrizan - Steroid

25-07-2016

Yanıklara Karşı Pomat/Unguentum Contra Combustiones

Değerli Meslektaşlarım bu haftaki makalemde birinci ve ikinci derece yanıklarda Almanya’da reçete edilen oldukça etkili bir formülü birlikte inceleyeceğiz.

Rp.

Pantocaini                                  0,1 g

Extracti Hamamelidis fluidi     5,0 g

Liquoris Aluminii acetici         20,0 g

Eucerini anhydrici              ad  50,0 g

Formülde yer alan maddeler;

Ametokain-  Pantokain- Tetrakain- Tetracaine-  Tetracainum;

Katı mumsu, beyaz veya hafif sarı, suda zor çözünen, alkol, eter ve kloroformda çözünen tetrakain, ester yapılı ve uzun etkili bir lokal anesteziktir. Diğer lokal anesteziklere göre en toksik lokal anestezik ilaç olarak kabul edilir. Bu preparatlar tipik olarak larenks, trakea veya özofagus incelenmeleri öncesi larenks ve özofagus reflekslerinin önlenmesi ve lokal analjezi için kullanılırlar. Ayrıca, Herpes labialis'in neden olduğu ağrının palyatif olarak önlenmesi için de kullanılabilir. Güçlü bir lokal anestezik olan tetracain, krem ve merhem formunda topikal olarak kullanılır. Diş Hekimliğinde oklüzyon tedavisinde Tetracain %4 ve %1,5 oranlarında karbomer jeli içerisinde hazırlanmaktadır. (Oklüzyon; çiğneme sisteminin kas sinir (neuromuscular) kontrolü ile oluşan karşıt dişler arasındaki herhangi bir temas ya da temasların varlığı olarak tanımlanır.) Isı ve ışıktan korunarak saklanmalıdır.

Extrait fluide d’hamamélis- Cadıfındığı (Hamamelis virginiana L.) yaprağı- Hamamelis yaprağı- Hamamelis virginiana e foliis;

Cadıfındığı yaprağı (Hamamelidis folium), sığalaağacıgiller (Hamamelidaceae) familyasından cadıfındığı (Hamamelis virginiana L.)'nin en az %7 oranında tanen içeren kurutulmuş yapraklarıdır. Bitkinin kullanılan kısmının su+alkol karışımıyla perkolasyon metoduyla ekstraksiyonından hazırlanır. Drog Avrupa Farmakopesi'nde tanımlanmıştır. Hamamelidis folium, tanen, acı bir madde olan gallik asit ve çok düşük miktarda uçucu yağ içerir. Ana kimyasal bileşikler olarak (+)-kateşin, (+)-gallokateşin, (-)-epigallokateşin gallate gibi kateşinler ile siyanidin ve delfinidin tipi proantosiyanidinler taşır. Cadıfındığı yaprağı (Hamamelidis folium) astrenjan ve hemostatik etkilidir. Lokal olarak damarları daraltıcı özelliktedir. Merhem ve supozituvarları hemoroidlerin tedavisinde kullanılır. Sulu distilatı astrenjan ve serinletici etkisi nedeniyle derideki yanma ve kaşıntılara karşı kullanılan kremlerin bileşimine girer. Derideki hafif yaralarda iyileşme sağlar; kuru ve çatlamış derideki sızıyı hafifletir. Bebek ve küçük çocukların pişiklerinde, hafif yanıklarda ve güneş yanıklarında kullanılır. Hamamelis virginia sulu distilatı hemostatik etkisi için de kullanılmıştır. Hamamelidis Folium, varis ve hemoroid gibi varikoz damarların semptomatik tedavisinde dahilen de kullanılmıştır.

Cadıfındığı yaprağının bilinen bir kontrendikasyonu yoktur. Kullanımı özel bir uyarı ve önlem gerektirmez. Diğer ilaçlarla etkileşmesi rapor edilmemiştir.

Burrow’s solüsyonu- (Alüminyum asetat topikal solüsyonu);

Berrak, renksiz bir sıvıdır, belli belirsiz ekşi bir kokusu, tatlımsı, buruk bir tadı vardır ve pH’ı 3,6–4,4’tür. Yaklaşık %5 asetik asit içerir ve genellikle mantar, dermatit, pişik, kuru cilt, dış kulak iltihabı ve zehirli sarmaşık zehirlenmesi gibi durumları tedavi etmek için astrenjan pansuman olarak kullanılır. Solüsyonun 1:10 ve 1:40 arasındaki dilüsyonları ve bu yarı katı preparatları ıslak pansuman olarak yaygın kullanılır.

Lanolin merhemi- Eucerin anhydricum- Unguentum Alcoholum lanae- Wollwachsalkoholsalbe;

Lanolin merhemi, Alman Farmakopesi (DAB)'ye göre;

Rp.

Setostearil alkol    0,5 g

Beyaz vazelin        93,5 g

Lanolin                  6,0 g

Formülün hazırlanması;

Pantokain, burow solusyonu içerisinde eritilir. Hazırlanan solüsyona cadı fındığı özü eklenenir. Daha sonra hafif ısıda ısıtılarak hazırlanmış merhem içerisine solüsyon ilave edilerek homojen bir görüntü elde edilene kadar karıştırılır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

 

Kaynak:

Pharmazeutische und pharmakologische Erlauterungen zu den  Deutschen Rezeptformeln DRF

 

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com

Tel: (332) 3520657

http://www.majistralformul.com/