Makale & Formül

Antiseptik - Antibakteriyel - Antimikotik - Antiviral

27-03-2017

Mantar’da Alkollü Undesilenik Asit

Mantar enfeksiyonları tedavisinde alkollü undesilenik çözeltisi

Değerli Meslektaşlarım; bu hafta epidermisin mantar enfeksiyonları tedavisinde kullanılan bir formülü beraberce inceleyeceğiz.

Rp.

Acidum undecylenicum        5 g

Solutio antiseptica    ad     100 ml

Formülde yer alan maddeler;

Undesilenik asit- Undecenoic acid- Undecylenique acide- Acido undecilenico;

Risinoleik asitten distilasyonla elde edilir. Undesilenik asit renksiz veya açık sarı renkte, berrak sıvı ya da beyazdan çok açık sarıya değişen renkte, karakteristik kokulu kristaller halinde bulunur. ıngiliz Farmakopesi (BP)'ye göre çözünürlükleri: Suda pratik olarak çözünmez; alkol, kloroform, eter, sabit ve uçucu yağlarda serbestçe çözünür. Amerikan Farmakopesi (USP)'ye göre çözünürlükleri: Pratik olarak suda çözünmez, alkol, kloroform, eter, uçucu ve sabit yağlarla karışır. Antimikotiktir. Undesilenik asit ve undesilenat  tuzları (örneğin, kalsiyum undesilenat, bakır undesilenat, çinko un desilenat) dermatofit mantarların neden olduğu tinea pedis, tinea cruris, tinea korporis için öncelikle kullanılan topikal antifungal ajanlardır. Bu amaçla topikal krem, pomat ve losyonları kullanılır. Moniliazis ve mukotik vulvovajinitte kullanılır. Dahilen psoriaziste 8 g günlük dozda verildi. Fakat etkisi şüphelidir. Bu ilaçlar ya tek başına ya da toplam %10-25 konsantrasyonlarda kombine olarak  kullanılmaktadır.

Solutio Antiseptica;

Almanya’da Dermatologlar tarafından reçete edilen antiseptik, astrenjan özelikleri nedeniyle kullanılan bir preparattır. Bu solüsyon tek başına kullanılabildiği gibi bir çok formülün içerisinde de Solutio Antiseptica adı ile yer almakta değişik preparatlara katkı sağlamaktadır. Daha önce yayınladığım bir formülasyonda kısaca bahsettiğim bu önemli formülü tekrar hatırlayalım.

SOLUTİO ANTİSEPTİCA (FA)
Rp.
Rivanoli ................................ 0,1 g
Spiritus ..................................20,0 g
Liquoris Aluminii acetici ......40,0 g
Aquae destillatae ........... ad. 100,0 g

Solutio Antiseptica formülünün hazırlanması;

Formülde yar alan hesaplı miktarda distile su kaynatılıp soğutulduktan sonra rivanol suyun içerisinde çözülür ve alkol ilave edilir. Daha sonra burow çözeltisi ilave edilerek preparat sonlandırılır. Formülün 100 g. distile su ile tamamlanacağı unutulmamalıdır. Preparat taze hazırlanmalı ısı ve ışıktan korunmalıdır.

Formülün hazırlanması:

Undesilenik asit, Antiseptik solüsyon içerisinde eritilir. çözelti haricen kullanılır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Kaynak:

1-Pharmazeutische und pharmakologische Erlauterungen zu den  Deutschen Rezeptformeln DRF

2- RxMediaPharma®2016 ınteraktif ılaç Bilgi Kaynağı.  

3- Anonim

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/