Makale & Formül

Antiseptik - Antibakteriyel - Antimikotik - Antiviral

11-01-2015

Glacial Asetik Asitli Formülasyonlar

İspanya’da  Glacial Asetik Asit ile hazırlanan majistral formülasyon örnekleri

ASETİK ASİT-ACETİK ACİD-ESSİGSAURE-ACİDE ACETİQUE-BUZLU ASETİK ASİT

Asetik acetique T.K. de % 96 lıktır. 

Seyreltik asetik asid (Dilute acetik acid)-Acide acetic dilue T.K.  % 30 luktur.

Sirke kokusunu andıran keskin bir kokuya sahiptir. Su, alkol, gliserin, kloroform  ile karışır. Berrak renksiz bir sıvıdır. Metaller ve dokular için aşındırıcı özelliktedir. Su ile seyreltirken bir miktar ısı serbest bırakır. Ekzotermik reaksiyon oluşur. Soğuk sirke asidi adıyla da bilinir. Oda ısısında saklanmalıdır. Soluma, yutma, cilt ile doğrudan temasta ciddi yaralanmalara hatta ölümlere neden olabilir. Yanabilir ama kolayca ateş almaz. Isıtıldığında buharları hava ile patlayıcı karışımlar oluşturabilir. Saydam veya şeffaf viskoz sıvı şeklindedir. Sıkıca kapalı kaplarda saklanır. Sabit ve uçucu yağlar ve diğer organik bileşikler için iyi bir çözücüdür. Aşındırıcı ve yanıcıdır. Haricen iritan olarak ve liniment halinde, alkali zehirlenmelerinde ise % 5-6 lık çözeltileri kullanılır. Haemophillus ve  Pseudomonas’ a karşı antibakteriyel olarak kullanılırken aynı zamanda antifungal, antiprotozoal ve spermisid etkisi vardır.

Vaginal irrigasyonda, duş jelleri, cilt ve tırnaklarda  antifungal, balgam söktürücü, topikal preparatlarda büzücü olarak, siğil tedavisinde, kallus (temas ve sürtünmeyle oluşan deri üzerindeki kalınlaşma, nasır) tedavisinde,  antifungal ve antiprotozoal olarak seyreltilmiş çözeltileri kullanılırken, kostik ve vesicant (vezikül oluşturan ajan) olarak da kullanılmaktadır. Denizanası dalamasına karşı etkili olduğu bildirilmiştir. 
%5 çözeltiden daha düşük konsantrasyonlarda, %3  gibi düşük bir pH değerinde bakterisidal 3 ve 6 arasında bir pH değerinde ise bakteriyostatik etki göstermektedir.
Kulak damlalarında kullanılacaksa  %1 ile %5 arasında seyreltilmelidir.

Laboratuvarda çeker ocak altında çalışılması ve olabilecek kazalar için çalışanların laboratuvar gözlüğü takması önemlidir.

Değerli Meslektaşlarım şimdi içerisinde Glacial Asetik Asit bulunan formülasyonlara örnekler verelim.

Bu formüller  ıspanyada reçete edilmekte ve geniş kullanım alanları olan tıbbi formüllerden oluşmaktadır.

Formül   1

Rp

Acide acetique glacial   40 g

Cloroformo                   30 g

Eter etilico                   30 g

 

Formül  2

Rp

Acide acetique           5 %

Isopropanol  qsp       50 ml

Formül  3

Rp

Acide acetique          3 %

Alcohol 90 qsp          50 ml

 

ıyi bir hafta dileğiyle…

 

Tel: (332) 3520657

Fax: (332) 3512816

a.pekcan@eczacininsesi.com

http://www.majistralformul.com/