Makale & Formül

Veteriner Formülleri

21-12-2014

Veterinerlikte Kullanılan Beyaz Su-Bazik Kurşun Asetat Losyonu

Değerli Meslektaşlarım veteriner tababette antitravmatik amaçla reçete edilen uluslararası bir formülü beraberce inceleyeceğiz.

Fransa’da eczacılık eğitimi alan öğrencilere ders niteliğinde anlatılan bu formülü daha önce yanık, çatlak ve incinmelerde EAU DE GOULARD adı altında bir makale başlığı altında yayınladığımı belirtmeliyim.

ülkemizde  KURŞUN SUYU , DİLÜE KURŞUN SUBASETAT SOLUSYONU , EAU BLANCHE, AQUA PLUMBı T.K. (1954), SOLUTİO PLUMBİ SUBACETATİS DİLUTİA , EAU DE GOULARD isimleri adı altında bilinen ve farmakopemizde de  yer alan bu formülasyonu hepimiz bilmekteyiz.

önümüzdeki süreçte; yaşadığımız dünyayı beraberce paylaştığımız dostlarımız olan hayvanların tedavisinde kullanılan formüllere geniş bir şekilde yer vermeyi düşünmekteyim.

Formule du formulaire national

Soluté d’acétate basique de plomb  2,00 g

Eau potable                                  98,00 g

 

Formülde yer alan maddeler

Soluté d’acétate basique de plomb - Bazik kurşun asetat - Monobazik kurşun asetat: Astrenjan etkisinden dolayı kullanılmaktadır.

Eau potable : çeşme suyu

Formülün hazırlanışı

Fransa’da içme suyu olarak da kullanılan çeşme suları ile hazırlanan bu formül basit karışımla hazırlanır. çalkalama sonrasında süt görünümü alan bu sıvı kullanmadan önce çalkalanmalıdır.

Formül çeşitli yanık, çatlak, incinme ve berelenmelerde astrenjan özelliğinden dolayı pansuman çözeltisi olarak kullanılmaktadır. Sulantılı allerjik deri hastalıklarında, ciltte özellikle enjeksiyonlar sonrası çevre dokuya ilaç sızması sonucu görülen morarma, şişlik, ağrı olduğu durumlarda, yumuşak doku enfeksiyonlarında günde 3-4 kez 20 dakika kadar kompres şeklinde cilde uygulanarak rahatlatan majistral preperattır.

ıyi bir hafta dileğiyle...

Kaynak:

Cahiers du préparateur en pharmacie

Travaux pratiques de préparation et de conditionnement des médicaments

Jean-Marie FONTENEAU  Philippe KLUSIEWICZ

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/