Makale & Formül

Varis - Hemoroid - Dolaşım Bozuklukları

18-03-2013

Fissür/Çatlaklara Karşı ’Hidrofil Diltiazemhidroklorid Krem %2’

Değerli Meslektaşlarım;

Geçen hafta yayınladığım UNGUENTUM CONTRA FİSSURAS (çatlaklara karşı merhem) serisine günümüzde çokça reçete edilen bir formülle devam etmek istedim.

HYDROPHİLE DİLTİAZEMHYDROCHLORİD-CREME 2 % ( NRF 5.7.)

Rp

Diltiazemhydrochlorid  .................. 2,0 g

Basiscreme DAC ......................zu  100,0 g

Almanya' da eczanelerde oldukça yaygın bir şekilde hazırlanan akut ve kronik anüs çatlaklarında kullanılan bu formülasyonu inceleyecek olursak;

Hidrofil; basitçe suyu seven, su çeken, su gibi davranan anlamında kullandığımız bir kelime olduğunu üniversite yıllarımızdan hatırlamalıyız. Bu formülde hidrofil merhem içerisinde;(Almanların Basiscreme DAC adını verdikleri ) %2'lik Diltiazemhydrochlorid etken maddesini içeren formülü beraberce hazırlayacağız.

Formülde yer alan Diltiazem hydrochlorid' i ne yazık ki ülkemizde saf etken madde olarak bulmak çok zor olmakla beraber değişik firmaların müstahzarlarından faydalanmak suretiyle formülasyonu hazırlamak mümkündür.

Diltiazem hydrochlorid; Kalsiyum antagonisti grubundan (antagonizma=karşıt etki, bir şeyin etkisini zayıflatan ortadan kaldıran), damar ve düz kas gevşetici etki gösteren bu nedenle esas olarak sistemik olarak kroner kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.

Akut ve kronik anal fissür de defakasyon sonrasında sfinkter'in (makatı kontrol eden kastır, kalın bağırsağın dışa açıldığı noktada anüs etrafını çevreler)  kasılmasıyla  spazm gelişerek bir kaç saate varan şiddetli ağrılar oluşabilir. Ağrıya bağlı olarak gelişen bu spazmda diltiazem damar ve sfinkter düz kaslarını gevşeterek kan dolaşımını artırır böylelikle iyileşmeyi sağlar. Buna benzer etki gösteren preparatlar içerisinde  nitrogliserin, izosorbid dinitrat ve nifedipin sayılabilir. Diltiazem formülasyonu uygulamasında; vazodilatasyona bağlı nitrogliserinde görülen 'nitrat tipi baş ağrısı' yan etki sıklığı ve şiddeti daha hafif seyrettiğinden diğer vazodilatatörlere karşı üstünlük sağlar.

Hidrofil özellikte sıvağ olan Basiscreme DAC formülüne gelir isek;

DAC; Alman Eczacılık Kodeksi'nin kısaltılmış şeklidir. Yani Alman ılaç Kodeksinde yer alan hidrofilik özellikte basit kremi ifade eder.

Basiscreme  DAC

Glycerolmonostearat 60 ............................... 4,0 g

Cetylalkohol .................................................6,0 g

Mittelkettige Triglceride ................................7,5 g

WeiBes Vaselin .......................................... 25,5 g

Macrogol-20-glycerolmonostearat ................ 7,0 g

Propylenglycol ........................................... 10,0 g

Gereinigtes Wasser .....................................40,0 g

Değerli Meslektaşlarım, formülü Alman Eczacılık Kodeksinde yer aldığı sinonimlerle   ifade ettim. Bu formülde yer alan yardımcı sıvağ maddelerini ilgili firmalardan kolayca temin edebilirsiniz. Almanca da WeiBes Vaselin'in Beyaz vazelin, Gereinigtes Wasser'in Distile su olduğunu hatırlatırken bu formülde üzerinde durmak istediğim Mittelkettige Triglceride den bahsetmek istiyorum. Almanca da orta zincirli Trigliserid olarak anılan Mittelkettge Triglceride hepimizin çok iyi bildiği C0CUS NUCİFERA L.( PALMAE ) bitkisinin meyvalarının kuru katı kısımlarından soğuk pres ile elde edilen beyaz renkte yağlı bir kitledir. Orta zincirli trigliseridlerin kaynağı olan bu yağa HıNDıSTAN CEVıZı YAğI adı verilmekte dersem daha iyi hatırlayabileceğimizi sanıyorum. Hoş kokulu doğal bir kozmetik ürün olarak bilinen hindistan cevizi yağının lokal olarak başta saç dökülmelerinde kullanılmakla beraber (ekzema, sedef, cilt yaraları ve yara izleri, dermatit vs) sayısız cilt problemlerinde de kullanıldığı bilinmektedir.

Basitkrem gebelikte ve emzirme dönemlerinde de rahatlıkla kullanılabilen hidrofilik özellikte önemli bir sıvağdır.

Basit kremin hazırlanışı:

Gliseril monostearat,setil alkol,hindistan cevizi yağı (soğuk pres ile elde edilmiş ) ve beyaz vazelin (lipolik karışım ) su banyosunda yaklaşık 60 dereceye ayarlanmış su banyosunda ısıtılır.

Diğer taraftan Makrogol-20-gliserolmonostearat,propilen glikol ve distile su karıştırılarak başka bir erlende yine 60 derecede su banyosunda eritilir. (hidrofilik karışım )

Bu hazırlanmış karışım (hidrofilik )sabit hızda karıştırılarak ilk (lipofik ) karışıma ilave edilerek 30 dereceye kadar soğutulur.

Hazırlanan basit krem bir havan içerisinde hesaplanmış ve bir miktar sıvı vazelin ile yumuşatılmış diltiazem hidroklorür ile ezilerek karıştırılır.

Kullanılışı:

Dışkılamadan sonra sabah ve akşam olmak üzere en fazla nohut büyüklüğünde nazikçe ovularak rektuma (anüs içerisinde fazlaca derine tatbik etmemek kaydıyla) parmaklık yardımıyla tatbik edilir. Gebelerde ve laktasyon da kullanılmamalıdır.

50 g lık pomad kutularında ısı ve ışıktan korunmuş hava geçirmeyen pomad kutularında en fazla 3 ay saklanmalıdır.

ıyi haftalar dileğiyle...

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/