Makale & Formül

Varis - Hemoroid - Dolaşım Bozuklukları

21-09-2014

Amerika’da Reçete Edilen 0,2% Nitrogliserin Merhemi

Değerli Meslektaşlarım; Amerikan ılaç Birliği'nin yayınlamış olduğu anal fissür rahatsızlığında oluşan ağrıda rahatlama sağlayan ve 2 ile 8 hafta içerisinde iyileşmeye yol açan bu formülü sizlerle paylaşmak istedim.

Hatırlarsanız 04.08.2013 tarihli makalemde Almanya’da reçetelere yazılış şekli ile HYDROPHİLE   GLYCEROLTRİNİTRAT-REKTALCREME 0,2 % (NRF 5.10.) isimli formülü yazmıştım. Bu kez aynı formülün Amerika da reçetelere nasıl yazıldığını birlikte incelemiş olacağız.

0,2% Nitroglycerin Oinment

Rp 

Nitrogliserin %2 oinment ………10,0 g

Anhydrous  Lanolin  ………………13.5 g

White Petrolatum ……………………76.5 g

Hazırlanışı: Her madde doğru şekilde tartılır. Vazelin içerisine anhidrit (susuz) lanolin eklenip iyice karıştırılır. Vazelin-anhidrit lanolin karışımına %2’lik nitrogliserin merhem eklenir ve iyice karıştırılır. Paketlenip etiketlenir.

Kullanılışı: Anal Fissür tedavisinde kullanılır.

Paketleme: Sıkı kapalı kaplarda paketlenmelidir. Bu ürünler için önerilen kaplar arasında tüpler yer alır ancak kavanozlar da kullanılabilir. Formülde kullanılacak olan pomad kutularının tepe boşluğu en aza indirgenmelidir. Bu nedenle küçük pomad kutuları kullanılmalıdır. Bu nitrogliserin volatilitesi (sarsılması, dalgalanması, yerinden oynamaması) için önemlidir.

Etiketleme: Kontrolü sağlanmış oda ısısında saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır. Belirtildiği şekilde kullanılmalıdır.

Stabilite: 6 ay boyunca kullanılabilir

Tartışma

Genellikle distal anal kanalda lineer yaygın olarak anal fissür yer almıştır. Anal fissür lezyonunun tipik büyüklüğü göz önüne alındığında genellikle orantısız şiddette ağrı üretir. Ek olarak internal (iç) anal sfinkterde kanama ile birlikte defekasyonda ağrı ve spasm; kronik anal fissür olarak tanımlanır.

Kronik anal fissür; internal (iç) anal sfinkterde zayıf kanla beslenme ve spazmdan dolayı iskemik olabilir. Hastalar yüksek anal maksimum basınca sahiptir.

Kronik anal fissür tedavi yöntemlerinden birtanesi cerrahi internal anal sfinkteroktomidir.

%30 kadar hastada kendini tutamama bozukluğu ile komplikasyon olabilir. Bilindiği gibi; internal (iç) anal sfinkteri; nörotransmitter inhibitorü olan nitrik oksit varlığında relaks (rahat) görünür. Sonuç olarak; tersine kimyasal sfinkterotomi  ile alana nitrik oksit kaynağı sağlamak mümkündür. Nitrik oksit; gliseril trinitrat tarafından anal sfinkter etrafında uygulama ve absorbsiyon  sonrası salınır, ki bu ağrının giderilmesi ve anal fissürlerin tedavisi ile sonuçlanır. çeşitli çalışmalarda %0.2-%0.5 konsantrasyon aralığında gliseril trinitrat içeren merhemde %65-70 oranındaki etkinlik rapor edilmiştir. Neredeyse hemen uygulama sonrası ağrı giderilir ve fissürlerin tedavisi sıklıkla yaklaşık 2-3 haftadadır. Merhem; genellikle güne 2 veya 6 defa anal kanala uygulanır. Ağrının geçmesi 2-6 saat olarak rapor edilmiştir, bundan dolayı uygulama sıklığı  değişkenlik gösterir. Uygulama miktarıda değişkenlik gösterir. Merhem yeterli ancak aşırı olmamak üzere genellikle 0.5-1g aralığında hastalıklı  alanı kapsayacak şekilde uygulanmalıdır.

Bazı klinik araştırmalarda lifli gıda takviyeleri özellikle psyllium tohumu önerilmektedir. Dozlar arasında 10-12 saat ilaçsız aralık kullanılarak nitrogliserine tolerans gelişme insidansı minimuma indirilebilir.

Nitrogliserin (gliseril trinitrat, trinitrogliserol, 1,2,3-propanetriol trinitrat) yeşil renkte, kokusuz, yağlı sıvı-tatlı ile, yanık tadında. Laktoz dilüsyonu şeklinde ticari olarak mevcuttur. Moleküler ağırlığı 227, 145⁰C kaynama derecesi ve dansitesi 1.6’dır. Oda ısısında 1.73 mg/mL’de çözünürlüğü vardır (sıvı haldedir) ve aseton, eter, glasial asetikasit ve kloroformda tamamen çözünür. Ancak, vazelin de çözünürlüğü sınırlıdır.

Susuz lanolin (saflaştırılmış lanolin, rafine wool fet) temizlenmiş koyun yününden elde edilmiş soluk sarı renkte ,yağlı ve karakteristik kokuludur. Topikal formülasyonu ve kozmetikte yaygın olarak kullanılır. Lanolin eritildiğinde açık veya tamamen açık yeşil sıvıdır. Lanolin 0.94 dansitededir ve pratik olarak suda çözünmez. ıyi doldurulmuş, iyi kapatılmış, ışıktan korunmuş olarak serin ve kuru ortamda depolanmalıdır.

Beyaz vazelin; beyaz, saydam, yumuşak,  yağlı kokusuz, tatsızdır ve topikal farmasötik formülasyonlarda yaygın olarak kullanılır. ıritan ve toksik değildir.

ıçeriğide yer alan reaksiyona girmeyen doğal hidrokarbon bileşenleri ışıktan korunmalıdır. Serin ve kuru yerde kapatılmış olarak depolanmalıdır.

ıyi bir hafta dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/