Makale & Formül

Saç Formülleri

24-03-2015

Saç Dökülmelerinde Tedavi

Saç dökülmelerinde DIPHENYLCYCLOPROPENONE  0,1% VE 2,0% solusyonları ile tedavi

Değerli Meslektaşlarım, ayrıca Dipensipron olarak bilinen Difensipron (DPCP), immünoterapi ile cilt hastalıkları tedavisinde bazı dermatoloji merkezleri tarafından kullanılan ajandır. DPCP genellikle alopesi areata tedavisinde kullanılmaktadır.

DPCP  allerjik kontakt dermatit ve alopesi areata tedavisinde uygulanmaktadır. DPCP nin yeniden büyüme sağlayan etkisini, saç köklerinin üzerinde otoimmün saldırıları önleyerek yaptığı düşünülmektedir.

DPCP ile tedavi, bazı yan etkileri olsa da, bir çok durumda bu tolere edilebilir ve tedaviye iyi cevap verir.

RX

DIPHENYLCYCLOPROPENONE 0.1% TO 2.0% SOLUTIONS

Diphenylcyclopropenone…..100 mg  a  2 g

Acetone …………………….…qs  100 mL

Tedavi çalışmasında DPCP için ilk sensitizasyon (Duyarlı hale getirme) gereklidir. Klinisyen temas alerjisine karşı hastayı test etmek için 2-3 gün yüksek konsantrasyonda ve küçük bir alanda DPCP (% 2) uygular. Hasta veya hekim  daha sonra seans başına 1 ml kadar kullanarak, haftada bir kez etkilenen bölgelere DPCP nin zayıf konsantrasyonu uygular. çözelti, 6-24 saat boyunca, belirtildiği gibi, cilt üzerinde kalmalı ve daha sonra yıkanmalıdır. DPCP güneş ışığı tarafından bozulduğundan uygulama alanı ilk 24 saat boyunca kapalı olmalıdır.

Eldiven her uygulamada hasta ve /veya yardımcısı tarafından giyilmelidir. Hastanın yakını veya sağlık çalışanında da uygulama esnasında ilaçla temas halinde dermatit gelişebilir.

DPCP temas alerjisine neden olarak, yerel dermatit beklenen bir süreçtir. Kızarıklık ve kaşıntı ile hafif bir reaksiyon arzu edilir ve genellikle 24-48 saat sürer.

Bazı hastalarda, yanma kabarma ya da tedavi alanlarında şişme, şiddetli kaşıntı oluşabilir. DPCP çoğunlukla kafa derisine uygulanır. şişmiş lenf düğümleri ve  kulakların arkasına uygulanmamalıdır.

Tedavi kesildiğinde bu yan etkiler genellikle kaybolmaktadır.

Başlangıçta cilt ​​duyarlı hale geldikten sonra, çok düşük bir DPCP konsantrasyonu çoğunlukla, örneğin% 0.001 için, dermatit şiddetini düşürmek üzere seçilir. Gücü yavaş yavaş, zaman içinde artırmak doğru bir uygulama olacaktır. örneğin %0.01, %0.1, %0.2, %0.5, %1 ve %2.

Diğer yan etkileri şunlardır:

kontakt ürtiker

yaygın auto eczematisation

nadiren eritem multiforme benzeri reaksiyon

hiperpigmentasyon, hipopigmentasyon ve vitiligo kalıcı olabilir (beyaz işaretler).

şiddetli temas reaksiyonları ve kabarma güçlü topikal steroidler ile tedavi edilebilir.

Alopesi areata ile 54 hastayı kapsayan bir retrospektif çalışmada, başarı oranı  %55 olarak bulunmuştur.

DPCP herkes için etkili değildir. Tedavi başarısızlığını ilan etmeden önce 6 ay tedaviye devam edilmesi tavsiye edilir.

Saç derisinde tedavi 12 aya kadar sürebilir, yeniden saç çıkması durumunda  DPCP tedavisi genellikle haftada bir devam edilir. Tedavi saç uzaması üzerine durdurulur ve hastada nüks izlenir. Daha fazla saç dökülmesi ile nüks bir çalışma %33 oranında ve diğer bir çalışmada %68.9 raporlama, yaygındır.

Alopesi areata çocuklarda temas immünoterapi ıki çalışma %33 ve %32 yanıt oranları bildirilmiştir. Hamilelikte immünoterapi güvenliği ile ilgili hiçbir veri yoktur ve gebelerde ve de hamile olmak isteyen kadınlarda kullanılmamalıdır.

DPCP hakkında güvenlik endişeleri vardır. DPCP ticari üretimi esnasında Ames Testi olarak, ön-madde mutajenik olmamasına rağmen, α, α'-dibromodibenzyl keton, mutajenik olabilir.

DPCP için diğer endikasyonlar

DPCP inatçı verruka tedavisinde faydalı olabilir. Melbourne, Avustralya'da bir merkez, beyaz yumuşak parafin içinde% 0.1 DPCP ve % 15 salisilik asit ile palmoplanter siğillerde % 88 başarı oranı bildirmiştir. Salisilik asit, böylece DPCP nin kolayca deriden emilimini sağlayarak , siğillerin üzerine birikmesini azaltmıştır.

Diğer topikal sensitize etkileri

DPCP genellikle sedef hastalığında tedavide kullanılan bir tahriş edici bir kimyasaldır. Alopesi areata alanlarına da tatbik edilmiştir. Etkinliği belirsizdir.

2,3-Diphenylcycloprop-2-en-1-on

DPCP nin aseton içindeki çözeltisi kullanılır. Güneş ışığından uzak renkli  bir cam şişe içinde saklanır ve çocuklar tarafından erişimine karşı güvenli bir yerde tutulmalıdır. Preparat yaklaşık 6 aylık bir raf ömrüne sahiptir.

ıyi bir hafta dileğiyle…

 

Kaynak

Majistral Makaleler (Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan)

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/