Makale & Formül

Şuruplar

04-08-2014

Çocuklarda Reflü Tedavisi-Children’s Formulary

Değerli meslektaşlarım, majistral formül uygulamalarında pediatri uzmanlarından gelen istekler doğrultusunda makalelerimde çocuk formüllerine de yer verme düşüncesindeyim. Bu haftadan itibaren zaman zaman çocuklarda kullanılan preparatları  sizlerle paylaşacağım.

Bu hafta pediatride özellikle Reflü özofajit tedavisinde tercih edilen ve Pharmaceutial Society of Australia'da yer alan bir formülü sizlerle inceleyeceğiz.

Formüle geçmeden önce Reflü özofajit hastalığı ile ilgili genel bilgileri hatırlayacak olursak;

Erken çocukluk dönemi dediğimiz oyun çocukluğu (okul öncesi) döneminde  çocuklarda sıklıkla karın ağrısı, mide bulantıları, midede yanma, göğüste kalp bölgesinde yada iman tahtası denen bölgede ağrılar olabilir. Ancak bu yakınmalar hiç olmadan kronik ses kısıklığı, öksürük, sinüzit olarak çıkabilir. Hatta yalnızca yineleyen bronşit ile astım benzeri tablo ile gelebilir. Hastalar yıllarca astım teşhisi ile tedavi almış olabilir. Yutağa kadar gelmiş mide içeriği dişlerde kalarak çürüğe neden olabilir. Bu nedenle bazen diş çürükleri bu dönemde reflü bulgusu olabilir.

Bebeklerde ise reflü hastalığı sıklıkla kusma, huzursuzluk kilo kaybı ile çıkar. çünkü mide içeriğinin yemek borusuna geçişi özellikle yatar pozisyonda olur ve geçince orada oluşturduğu tahrişi çocuk ağlayarak belli eder. Bazen çocuklar ağlayarak geceleri uyanır. Bazen bu reflü yutağa kadar gelerek östakiyi etkiler ve yineleyen kulak iltihapları ile de çıkabilir. Bazen ise sadece kronik ses kısıklığı, öksürük ve hırıltılı nefes alıp verme tek bulgu olabilir.

Daha büyük çocuklarda ise karın ağrısı, mide yanması ve ağza acı su gelmesi net tarif edilebilir. Ancak bu çocuklar sıklıkla maalesef gastrit ve ülser teşhisleri ile tedavi ve izlem alır. Geçici düzelmeler olur ama sürekli nüks eder. Bu mide barsak bulguları yanında çok sık oranda ses kısıklığı yakınmaları vardır. Hatta bunların gırtlağına bakınca orada reflünün yaptığı harabiyet net bir şeklide görülür. Bu nedenle özellikle alerjisi olmayan tedaviye dirençli yada sürekli nüks eden tüm larenjit, kulak iltihabı ve astım da reflü hastalığı akla gelmelidir. Gece mide ekşime, yanma ve göğüs ağrısı ile uyanabilirler.  

Omeprazol’ün pediyatrik kullanımı

şiddetli reflü özofajiti olan çocuklarda (1-16 yaş) yapılmış kontrollü olmayan bir çalışmada, 0,7 ila 1,4 mg/kg arasındaki dozlarda omeprazol, olguların %90'nında özofajit düzeyini iyileştirmiş ve önemli oranda reflü semptomlarını azaltmıştır. Tek-kör bir çalışmada, klinik açıdan GöRH tanılı 0-24 ay arasındaki çocuklar, 0,5 mg, 1,0 mg ve 1,5 mg omeprazol/kg ile tedavi edilmiştir. Kusma/regürjitasyon epizodlarının sıklığı 8 haftalık tedavinin ardından dozdan bağımsız olarak %50 oranında azalmıştır.

çocuklarda H. pylori eradikasyonunda ise;

Randomize, çift-kör bir klinik çalışma (Héliot çalışması), iki antibiyotik (amoksisilin ve klaritromisin) ile omeprazol kombinasyonunun, gastritli, 4 yaş ve üzerindeki çocuklardaki H. pylori enfeksiyonunun tedavisinde güvenilir ve etkin olduğu sonucuna varmıştır: H. pylori eradikasyon oranı, omeprazol + amoksisilin + klaritromisin ile %74,2 (23/31 hasta), amoksisilin + klaritromisin ile de %9,4'dür (3/32 hasta). Fakat dispeptik semptomlara göre herhangi kliniksel bir yarara dair kanıt bulunmamaktadır. Bu çalışma 4 yaşından küçük çocuklar için herhangi bir bilgiyi desteklememektedir.

Formülümüze dönecek olur isek;  

Omeprazole dispersion CF-2 mg/ml  

Rp

Omeprazole ………………………………… 200 mg

Sodium bicarbonate ………………………8 g

Compound hydroxybenzoate solution ..1 ml

Purified water …………………………to 100 ml

Formülde yer alan maddeler ;

Omeprazole- omeprazolum: Omeprazol gastrik asit salgısını azaltan yeni bir farmakolojik ilaç grubunun üyesidir. Omeprazol'ün gastrik asit pompası inhibitörü olarak karakterize edilmesinin nedeni, gastrik asit üretimini son aşamada bloke etmesinden kaynaklanır. Omeprazol diğer antiülser ilaçlardan farklı olarak histamin H2 reseptörlerini veya kolinerjik resept örleri antagonize etmez. Omeprazol hem bazal, hem de uyarılan asit salgısını inhibe eder. çok güçlü bir ilaçtır. Omeprazol alan hastaların intragastrik pH'sı çoğu zaman daha yük sektir ve H2 reseptör antagonistleri ile sürdürülen tedavi ile karşılaştırıldığında, etkisinin daha uzun sürdüğü görülür. Omeprazol gastroözofageal reflü tedavisinde H2 reseptör antagonistleri veya sukralfat'a göre daha etkilidir. Omeprazol oral yoldan kullanılır. Sabahları ve öğünlerden önce alınması önerilir.

Sodyum bikarbonat-Bicarbonate de sodium-sal de Vichy-sodium hydrogen carbonate: Sodyum bikarbonat sistemik etkili alkalizan bir ilaçtır. Sodyum bikarbonat güçlü bir antasid olmasına rağmen, absorbe olarak vücüdun sistemik asit-baz dengesini etkilediğinden, peptik ülser hastalığının uzun süreli tedavisinde nadiren kullanılır. Antasid etkisinin hızlı olması nedeniyle genellikle diğer antasidlerle kombine halde kullanılır. Sodyum bikarbonat oral yoldan verildiğinde sodyum klorür, karbon dioksit ve su oluşturarak midedeki hidroklorik asidi nötralize eder. Sodyum bikarbonat oral yoldan verildiğinde hızla absorbe olur ve kana bikarbonat ve sodyum iyonları halinde geçer. Vücutta metabolize olmaz ve bikarbonat iyonları böbreklerde filtrasyona uğradıktan sonra reabsorbe edilirler.

Compound hydroxybenzoate solution; Bileşik hidroksibenzoate çözümü

şurup, gliserol ve etanol içinde yüksek konsantrasyonlarda bir koruyucu etkiye sahiptir.

Methyl hydroxybenzoate ………… 8 g

Propyl hydroxybenzoate …………2 g

Propylene glycol ………………to 100 ml 

Oral sıvı 100 ml için 1 ml% 0.1 parabenler verir.

Metil hidroksibenzoat da metil parahidroksibenzoat veya Metilparaben olarak bilinir.
Propyl Hydroxybenzoate is also known as Propyl Parahydroxybenzoate or Propylparaben.Propil hidroksibenzoat da propil parahidroksibenzoat veya propilparaben olarak bilinir.

Purified water -Distile su

Formülün hazırlanışı

Distile su içerisinde sodyum bicarbonat eritilir.Formülde hesaplanan miktarda Omeprazol kapsül (10 adet) sodyum bicarbonat çözeltisinin içerisine boşaltılır. Koruyucu amaçla formülde yer alan hydroxybenzoate solusyonu ilave edilerek homojen bir preparat elde edilme amacıyla yaklaşık 10 dakika çalkalanır.

Formül 2-8 C de saklanır. Işıktan korunmalıdır. Kullanmadan önce çalkalanır. Meyve suyu içerisinde verilebilir.

Böbrek yetmezliği olan çocuklarda ve 6 ayın altındaki bebeklerde asit baz dengesini bozabileceğinden dikkatle kullanılmalıdır.
 

ıyi hafta dileklerimle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/