Makale & Formül

Şuruplar

10-06-2013

Kloral Hidrat şurubu

SİROP DE CHLORAL

Rp

Hydrate de chloral …………………………..…… 5,00 g

Eau potable ……………………………………..…… 4,50 g

Sirop simple …………………………….………..…. 90,0 g

Solute alcoolique d’esence de menthe …. 0,50 g

Yayınlamış olduğum bu formül Fransa’da eczacılık öğrenimi gören öğrencilerin laboratuvar çalışmaları için yayınlanmış aynı zamanda uluslararası geçerliliği kabul görmüş sedatif-hipnotik amaçla kullanılan bir preparat olarak tanınır. Formülde yer alan etken maddeler Fransızcadan tercüme edildiği için orijinal isimleri ile yer almaktadır.

Formülde yer alan etken maddeleri inceleyecek olursak;

Hydrate de chloral-Trichloroethylidene glycol-Hydrate de chloral T.K.; Hipnotik ve sedatiftir . Kloralhidrat (CCl3-CH(OH)2), uyku getiren bir ilaçtır. Tedavi dozlarında alındığında sekiz saat kadar süren tabii bir uyku sağlar. Fakat ilacın deri ve mukoza zarı üzerinde yan etkisi olduğu için doktor tavsiyesine göre alınmalıdır.

Kloral hidrat mide bariyerini çok çabuk geçerek etkisini yarım saatte gösterir. şeffaf billuri bir maddedir. özel koku ve acı lezzete sahiptir. 0,25 k. Su,  0.20 k.  Alkol, 3 k. Kloroform ve 0,5 k. Eterde çözünür. Kardiyak, gastrit, karaciğer ve böbrek  hastalıklarında kullanılmamalıdır. ıki haftadan daha uzun süre kullanıldığında hipnotik etkilerine karşı tolerans gelişmektedir. Haricen romatizma, siyatik, nevralji ve pruritte(kaşıntı) kullanılır. öldürücü doz 10 gramdır.

Yüksek görüntü kalitesi ve bilinen bir zararının olmaması nedeniyle günümüzde manyetik rezonans görüntüleme (MRG)'ye olan talep giderek artmaktadır. Ancak şiddetli gürültü varlığı, görüntü sağlanabilmesi için bu işlem sırasında tam hareketsizliğin gerekmesi ve dar tubuler bir alana girme zorunluluğu özellikle 8 yaş altı çocuklarda ve hareketsiz kalamayan, zihinsel özürlü ya da kapalı alan korkusu olan erişkinlerde sedasyon amaçlı kloral hidrat şurupları kullanılmaktadır.

Bu amaçla çocuk hasta grubunda oral 75–100 mg/kg  kloral hidrat preparatları günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir.

Eau potable-Aqua fontana-Trinkwasser-ıçme suyu; Kaynatılmış soğutulmuş distile su tercihan kullanılmalıdır.

Sirop simple-Basit şurup T.K.1954; 31.12 2012 tarihinde Eczacının Sesi'nde yayınlamış olduğum basit şurup ile ilgili makalemi hatırlayınız.

Solute alcoolique d’esence de menthe-Oleum menthae piperitae; Bu formülde kloral hidratın acı tadını maskelemek için nane esansı kullanılmaktadır.

Hazırlanışı; Kloral hidrat içme suyunda çözülür. ıçerisinde alkollü nane esansı bulunan çözelti taze hazırlanmış basit şuruba ilave edilir. Daha sonra kloral hidrat çözeltisiyle karıştırılarak preparat sonlandırılır. Bu formülün 20 gramı 1 g kloral hidrat ihtiva etmektedir.

Preparat serin yerde ve kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yetişkinlerde sedatif ve hipnotik amaçla 24 saatte 3 çorba kaşığı alınmalıdır.

ıyi haftalar dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
pekcanecz@gmail.com
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/